Tieto európske krajiny majú najlepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

O čom je „rovnováha medzi pracovným a súkromným životom“? Znamená to viac dovolenky? Podľa nedávnej štúdie, ktorá sa venuje porovnávaniu úverov, škandinávske krajiny neustále získavajú najlepšie hodnotenie za rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Berúc do úvahy faktory, ako sú priemerné odpracované hodiny za deň, čas venovaný zábave a celkové sviatky, tu je 10 najlepších krajín pre tých, ktorí chcú od života trochu viac voľného času.

 

 

  1. Belgicko
    Máte pocit, že vaša práca privlea zasahuje do vášho osobného života? Možno by ste sa mali presťahovať do Belgicka. Pracovníci tu majú v priemere 8,6 hodiny voľného času za deň, čo prevyšuje ich 7,4-hodinové pracovné dni. Miestni obyvatelia si skutočne vážia čas strávený s rodinou, každú noc prídu domov na večeru a počas leta strávia celý mesiac prázdninami.
  2. Rakúsko
    Mnoho firiem v Rakúsku má pracovný deň od 8 - 5 - s výnimkou piatkov, keď sú zamestnanci nabádaní, aby šli domov o 15:00. Podľa nedávnej štúdie 80 percent cudzincov v Rakúsku uviedlo, že ich rovnováha medzi pracovným a súkromným životom sa zlepšila, odkedy sa tam presťahovali (v porovnaní s 53% globálnym priemerom). Alpy pravdepodobne tiež pomohli tejto štatistike.
  3. Nemecko
    Nemecká vláda zaviedla niekoľko nariadení, ktoré majú zabezpečiť, aby sa jej občania neprepracovali. Ich zákon o uzatváraní obchodov (alebo Ladenschlussgesetz) prísne reguluje, kedy sa obchody otvárajú a zatvárajú každý deň, pričom väčšina prevádzok sa uzatvára okolo 18:00. a v nedeľu sa neotvára vôbec. A nariadenia o pracovnej dobe (Arbeitszeitgesetz) hovoria, že nemôžete pracovať viac ako 48 hodín týždenne - alebo pracovať počas nedele či štátnych sviatkyov.
  4. Luxembursko
    Práca v nedeľu je v Luxembursku zakázaná (s malými výnimkami) čo je vládne obmedzenie, ktoré hrozí aj u nás na Slovensku. Krajina má dobré výsledky aj v oblastiach spánku a dovolenky, pričom občania stihnú v priemere 7,2 hodiny spánku za noc a minimálne päť týždňov platenej ročnej dovolenky - plus štátne sviatky.
  5. Španielsko
    Krajina so siestami v skorých popoludňajších hodinách má celý pracovný život zariadený (je dokázané, že zdriemnutie zvyšuje produktivitu, btw). Ak potrebujete iný dôvod na hľadanie zamestnania v Španielsku, ako znie každoročný príspevok na dovolenku?
  6. Francúzsko
    Spolu so Španielskom má krajina najviac voľného času - 9,3 hodiny denne - na a relaxáciu. Možno preto sa zdá, že ich kaviarne boli pred koronavírusom neustále plné blažených ľudí s cigaretami a alkoholickými nápojmi v rukách. V roku 2017 Francúzsko takisto zaviedlo zákon, ktorý umožňuje pracovníkom „právo na odpojenie“ od e-mailov mimo pracovnej doby.
  7. Fínsko
    Od pondelka do piatka 8–5 znie celkom normálne. Ich prestávky na obed však trvajú jednu až dve hodiny. Vláda dala navyše svojim občanom štyri „Dni prírody“, aby oslávil 100. narodeniny fínska vonku.
  8. Holandsko
    Hoci Holandsko poskytuje pracovníkom iba deväť sviatkov ročne, kompenzujú to najkratším pracovným týždňom zo všetkých krajín v zozname. 30,3 hodiny. Pridajte k tomu 20 dní dovolenky za rok a mimoriadne štedré pravidlá týkajúce sa rodičovskej dovolenky a budete sa čudovať, ako vôbec stíhajú niečo spraviť.
  9. Švédsko
    Švédom je v niektorých oblastiach skutočne čo závidieť. Najprv je tu fika, neskorá ranná káva spárovaná s pečivom, ktorú si každý deň okolo 11:00 Švédi užívajú. Táto tradícia, spárovaná so 16 mesačnou platenou rodičovskou dovolenkou a neuveriteľnými 14 sviatkami ročne, ktoré pomohli krajine získať 2. miesto na zozname.
  10. Dánsko
    Dánsko má správne nastavenú mzdu v porovnaní s nákladmi na život a priemerný denný pracovný čas (6,6 za deň) tak prevyšuje počet voľných hodín (8,8 za deň). Nie je to žiadnym prekvapením - toto je koniec koncov domáca krajina odkial pochádza hygge. Podľa prieskumu je to tiež najlepšia krajina na výchovu detí. Matky aj otcovia majú nárok na 23 týždňov rodičovskej dovolenky a matky dostávajú navyše štyri týždne voľna pred očakávaným termínom pôrodu.
Viac o téme: Peniaze Oddych Práca Život Balans
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, EuroLife

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy