Prepad ropy zatriasol pracovným trhom: Štvrť milióna ľudí prišlo o zamestnanie, bude to ešte horšie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dlhodobo nízke ceny ropy odstavili mnohé plánované projekty v ťažobnom sektore a spôsobili, že ropné a plynárenské firmy začali vo veľkom prepúšťať. Počet pracovných miest, ktoré boli zrušené vo svetovom ropnom a plynárenskom sektore v dôsledku nízkych cien komodity, prekonal hranicu 250.000 a toto číslo bude ďalej rásť. Uviedla to agentúra Bloomberg, ktorá sa odvolala na informácie poradenskej spoločnosti pôsobiacej v ropnom priemysle Graves & Co.

"Prekvapilo ma, že to zašlo až takto ďaleko," povedal John Graves, ktorého firma so sídlom v texaskom Houstone poskytuje poradenstvo a audity pri kontraktoch ropných a plynárenských podnikov. Ako dodal, s cieľom čeliť tlaku nízkych cien, ktoré od konca minulého roka klesli o vyše 50 %, svetový ropný priemysel počas tohto roka odstavil z prevádzky viac než 1000 ťažobných zariadení z pôvodného počtu 1600 a drasticky zredukoval investície. Najväčšiu záťaž v dôsledku prepadu cien nesú firmy poskytujúce služby v ropnom sektore, prieskumné a dodávateľské spoločnosti. Tie prepustili takmer 80 % zo spomínaných vyše 250.000 ľudí.


Mohlo by vás zaujímať: Automobilka plánuje zrušiť tisícky pracovných miest: Od zamestnancov očakáva dobrovoľné výpovede


Tento týždeň americké ropné firmy odstavili ďalších 10 ťažobných zariadení s cieľom znížiť náklady a obmedziť nárast ropných zásob na trhu. Práve rast zásob stlačil ceny komodity v poslednom období k hranici 40 USD (37,43 eura) za barel (159 litrov). Počty ťažobných zariadení tak klesajú už tri mesiace, pričom jedinou pauzou v tomto procese bol minulý týždeň, keď firmy zvýšili ich počet o dve.

Podľa Gravesa súčasná situácia zatiaľ stále nie je taká zlá ako koncom 80. rokov 20. storočia. V tom období len americký štát Texas zaznamenal pokles počtu pracovných miest v sektore o 240.000. Na druhej strane, súčasné vysoké zásoby ropy na trhu sa tak skoro nezmenia, čo znamená, že v prepúšťaní budú firmy pokračovať. "Než sa situácia začne zlepšovať, nejaký čas to ešte pôjde k horšiemu," dodal Graves.

Viac o téme: Cena Prepad Ropa Prepúšťanie Výpoveď
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy