Pravda o slovenskom podnikaní: Takto sa umiestnilo vo svetovom rebríčku!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V rebríčku Svetovej banky Doing Business 2016 Slovensko skončilo na 29. mieste zo 189 krajín sveta. Nachádza sa tak v prvej tridsiatke štátov s najlepším podnikateľským prostredím. Oproti minuloročnému hodnoteniu sa udržalo na rovnakej pozícii. Na rovnakej priečke skončilo aj Slovinsko. V rebríčku sa za Slovenskom umiestnili krajiny ako Španielsko, Česká republika (36. miesto) či Maďarsko na 42. priečke.

"Toto pozitívne hodnotenie je výsledkom reforiem a mnohých konkrétnych opatrení vlády, najmä v oblasti začatia podnikania, ochrany investorov či platenia daní, ale aj v ďalších oblastiach," uviedlo v správe pre médiá Ministerstvo financií (MF) SR. V rámci krajín V4 je podľa rezortu financií Slovensko druhá najatraktívnejšia krajina a spomedzi krajín Európskej únie sa zaradilo do prvej polovice najlepších.

Ako ďalej priblížilo MF SR, krajina si polepšila takmer vo všetkých relevantných ukazovateľoch. "Môžeme hovoriť o reálnom zlepšení investičného prostredia, ale aj výraznom zlepšení v propagácii slovenského investičného prostredia pre potenciálnych zahraničných investorov. Napríklad v oblasti platenia daní sa až o polovicu znížil počet potrebných procedúr, a to z 20 na 10, a znížil sa aj počet hodín, ktorý podnikatelia venujú otázke daní," tvrdí rezort financií.


Prečítajte si tiež: Inšpiratívny príbeh slovenskej podnikateľky: Firmu vybudovala takmer z ničoho​


Okrem väčšiny oblastí, kde krajina urobila výrazný krok vpred, výzvou zostáva aj naďalej oblasť získania úveru a vynucovania kontraktov. "Veríme však, že vzhľadom na mnohé opatrenia v rámci súdnictva, ako aj ústretovo nastavenému štátnemu rozpočtu k tejto rozpočtovej kapitole na budúci rok, dôjde aj v tejto oblasti k zlepšeniu," predpokladá MF SR.

Index Svetovej banky Doing Business 2016 obsahuje 11 indikátorov ktoré hodnotia jednoduchosť a zlepšenie podnikateľskej aktivity v 189 krajinách. Indikátory pokrývajú oblasti, akými sú začatie podnikania, stavebné povolenia, dostupnosť elektrickej energie, registrovanie vlastníctva, získanie úveru, ochrana investorov, platenie daní, zahraničné obchodovanie, vymožiteľnosť práva či riešenie platobnej neschopnosti.

Viac o téme: Podnikateľ Rebríček Podnikanie Prostredie Svetový Slovensko Podnikateľský
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy