Ponuka lukratívnej práce: Potrebujú ďalších katov, nestíhajú stínať hlavy

Zdroj: thinstockphotos.com

Saudskoarabské ministerstvo sociálnych služieb na svojej internetovej stránke umiestnilo inzerát s ponukou práce. Hľadá osem mužov, ktorí budú vykonávať rozsudky smrti. Nevyžaduje sa žiadne vzdelanie, len telesná sila a oddanosť islamskému právu. Saudská Arábia sa riadi islamským právom šaría a rozsudky smrti sa tam vykonávajú mečom.

V niektorých častiach krajiny je katov nedostatok a rozsudkov smrti pribúda, napísal denník The New York Times. Saudskoarabská justícia trestá smrťou nelegálne obchodovanie s drogami a zbraňami a tiež násilné činy. Stínanie sa zvyčajne vykonáva na verejnom mieste.

V nedeľu bol v kráľovstve popravený tento rok už 85. človek. Najvyšší trest dostal za kriminálnu aktivitu spojenú s drogami. Organizácia Human Rights Watch upozornila, že Saudská Arábia sa v máji dostala takmer na úroveň popráv uskutočnených za celý minulý rok, keď bolo v kráľovstve sťatých 88 osôb.

Pritom 38 ľudí, ktorých život ukončil kat tento rok, sa previnilo v súvislosti s drogami, ale nedopustili sa žiadneho násilia. Tresty smrti sa vykonávajú napríklad aj v USA, vlani tam bolo popravených 35 ľudí.

Predstavitelia saudskoarabského kráľovstva ponechávajú väčšinou kritiku týkajúcu sa vysokého počtu popráv bez reakcií. Ak sa vyjadria, väčšinou v zmysle, že tresty smrti sú najlepším prostriedkom, ako odradiť od zločinu ďalších.

Newyorský denník konštatuje, že nový kráľ Salmán za štyri mesiace svojho kraľovania vykonal zásadné personálne zmeny vo vedení štátu v prospech mladšej generácie. O tom, že sa chystá väčšia revízia justície, vraj zatiaľ nič nesvedčí a rezort zostáva v rukách konzervatívnych sudcov.

Profesia kata v mnohých saudskoarabských provinciách prechádza z otca na syna. Inzerát, ktorý sa objavil v pondelok na stránke ministerstva, neudáva žiadne požiadavky na vzdelanie a neobsahuje ani údaj o ponúkanej mzde. V provincii Kásim, ktorá leží severne od Rijádu, je popravcom muž, ktorý pracuje na plný úväzok ako telesný strážca miestneho princa. Prácu kata vykonáva navyše a za každý vykonaný rozsudok smrti dostáva odmenu v prepočte 960 eur.

Viac o téme: Práca Poprava Ponuka Kat Saudská Arábia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: ČTK; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy