Prepúšťanie vo veľkých firmách: Dotkne sa IBM a Sony

IBM poprel správu o prepustení viac než 100.000 ľudí.IBM poprel správu o prepustení viac než 100.000 ľudí. Zdroj: SITA

IBM plánuje prepustiť niekoľko tisíc ľudí, zatiaľ však neuviedla presný počet. Cieľom jej reorganizácie je dokonca vytvoriť priestor pre prijatie 15-tisíc ľudí s novými vedomosťami. Prepúsťať zamestnancov chystá aj spoločnosť Sony, a to najmä v Európe a Číne.

Technologická spoločnosť IBM poprela správu časopisu Forbes, podľa ktorej plánuje rozsiahlu reorganizáciu a v rámci nej zrušenie viac než 100.000 pracovných miest.

Spoločnosť síce nedávno zverejnila informácie o prepúšťaní, ale podľa jej vyhlásenia pôjde o "niekoľko tisíc ľudí", čiže o zlomok počtu, ktoré zverejnil časopis. Ten tvrdil, že v rámci projektu pod názvom Projekt Chrome o prácu príde až každý štvrtý zamestnanec. IBM dodáva, že cieľom reorganizácie je vytvoriť priestor pre prijatie približne 15.000 ľudí s novými vedomosťami.

IBM minulý týždeň zverejnil nepriaznivé výsledky hospodárenia za posledný kvartál roka 2014. Zisk za tri mesiace do konca decembra medziročne klesol o 11,3 % na 5,48 miliardy USD (4,83 miliardy eur) a tržby o 12 % na 24,1 miliardy USD. Tržby americkej divízie koncernu v rovnakom období klesli o 9 % na 11,1 miliardy USD, obrat ázijsko-tichomorskej divízie o 17 % na 4,9 miliardy USD a tržby v Európe, na Blízkom východe a v Afrike dosiahli 8 miliárd USD, čo je o 13 % menej ako v 4. kvartáli 2013.

Sony zruší 1000 pracovných miest, najmä v Európe a Číne

Japonský výrobca elektroniky Sony plánuje zrušiť ďalších 1000 pracovných miest v divízii smartfónov, a to najmä v Európe a Číne, aby sa dostal z červených čísiel.

Koncern Sony už viackrát zhoršil svoj odhad príjmov za finančný rok, ktorý sa končí 31. marca 2015. Najnovšie očakáva čistú stratu vo výške 230 miliárd jenov (1,73 miliardy eur). A zastavil aj vyplácanie dividend pre slabé výsledky divízie smartfónov.

Sony už vlani v októbri oznámil, že ruší 1000 pracovných miest v problematickej divízii a teraz rozšíril vlnu prepúšťania o ďalšiu tisícku zamestnancov. Podľa japonských médií do konca nasledujúceho finančného roka, teda do 31. marca 2016, sa celkový počet pracovníkov v problematickej divízii zníži spolu o takmer 30 % na 5000.

Sony by mal svoje plány predstaviť začiatkom februára spolu s výsledkami za 3. kvartál 2014/15.

Nikkei napísal, že redukcia pracovných miest sa dotkne najmä závodov v Európe a Číne. Sony má problémy udržať si podiel na trhu s inteligentnými telefónmi a výrazne zaostáva za rivalmi Apple a Samsung Electronics.

Viac o téme: Prepúšťanie Zahraničné IBM Veľké spoločnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy