Zamestnanci Amazonu: Chceme lepší plat a platové podmienky

Nemeckí zamestnanci Amazonu štrajkujú za lepšie platové podmienky.Nemeckí zamestnanci Amazonu štrajkujú za lepšie platové podmienky. Zdroj: SITA

Amazon zamestnáva v Nemecku okolo 20-tisíc zamestnancov. Z nich časť sa v najväčšom predvianočnom zhone rozhodla vybojovať si lepšie platové podmienky. Štrajk by mal potrvať do soboty, u niektorých zamestnancov až do Vianoc.

Zamestnanci nemeckých distribučných centier amerického internetového obchodu Amazon sa rozhodli, že predĺžia štrajk za lepšie platové a pracovné podmienky. Amazon napriek tomu tvrdí, že splní všetky vianočné objednávky a doručí ich klientom včas. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecká odborová organizácia Verdi vyhlásila v pondelok 15. decembra trojdňový štrajk, do ktorého sa najprv zapojilo päť z deviatich distribučných centier Amazon v Nemecku a v utorok (16.12.) sa k nim pridali aj zamestnanci šiesteho logistického centra v Koblenzi. Do akcie sa zapojilo vyše 2600 ľudí.V stredu sa pracovníci zo štyroch centier rozhodli predĺžiť protestnú akciu až do soboty 20. decembra a zamestnanci skladu v Grabene dokonca až do 24. decembra.

Hovorkyňa Amazonu v reakcii na ich rozhodnutie vyhlásila, že spoločnosti štrajk zatiaľ nespôsobil žiadne problémy s plnením objednávok, keďže sa do akcie zapojila len pomerne malá časť z približne 20.000 jej pracovníkov v Nemecku.

Nemeckí zamestnanci Amazonu štrajkujú Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA
Nemeckí zamestnanci Amazonu štrajkujú Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA

Amazon zamestnáva v Nemecku, ktoré jeho druhým najväčším trhom po USA, takmer 10.000 ľudí a v predvianočnom období prijal ďalších zhruba 10.000 sezónnych pracovníkov.

Odborový zväz Verdi chce americký koncern prinútiť zvýšiť platy zamestnancov v distribučných centrách Amazonu tak, aby boli v súlade s podmienkami, ktoré si dohodli v kolektívnych zmluvách pracovníci ostatných firiem v nemeckom sektore poštových a zásielkových služieb. Amazon to však odmieta a argumentuje, že platy v Nemecku sú na hornej hranici toho, čo je v logistickej branži bežné.

Viac o téme: Nemecko Štrajk Zamestnanci Zahraničné Amazon
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: SITA, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy