Boj za zvýšenie miezd a lepšie pracovné podmienky! Tieto spoločnosti zdierajú svojich zamestnancov

WalmartWalmart Zdroj: Pinterest

Iným zveľaďujú majetok a sami trpia. Ide o zamestnancov americkej spoločnosti Walmart, ktorí sa svoj nesúhlas so mzdovými a pracovnými podmienkami rozhodli vyjadriť protestom na Čierny piatok.

Rodina Waltonovcov, ktorá vlastní diskontné predajne Walmart v celej Amerike, je v súčasnosti jednou z najbohatších rodín Ameriky. Jej majetok sa odhaduje na 150 miliárd dolárov, zatiaľ čo jej zamestnanci zarábajú priemerne 25-tisíc dolárov ročne. Waltonovci disponujú takým množstvom peňazí, ako 43 percent amerických rodín dohromady.

Napriek tomu, že heslo spoločnosti Walmart je „Ušetrite peniaze, žite lepšie“, svojim zamestnancom neponúka vhodné pracovné podmienky na život ani prácu. Pokiaľ vedenie spoločnosti Walmart nepristúpi na rokovania so zamestnancami, bude čeliť veľkému protestu už tento týždeň na Čierny piatok (Black Friday, pozn. red.). Zamestnanci si chcú vybojovať stanovenie minimálnej hodinovej mzdovej tarify 15 dolárov a plný pracovný úväzok pre všetkých pracovníkov. Momentálne je priemerná mzda zamestnancov Walmartu 12,92 dolárov, pričom výška federálnej minimálnej mzdy je stanovená na 7,25 dolárov. Za takmer minimálnu mzdu tu pracuje okolo 6-tisíc z 1,4 milióna zamestnancov.

Zamestnanci miliardovej spoločnosti už nechcú žiť v chudobe, prežívať z výplaty do výplaty a rozmýšľať nad tým, či budú jesť alebo zaplatia účty. Odmietajú byť hlavne šikanovaní za to, že sa svoje požiadavky rozhodli vysloviť nahlas. Prvé protesty sa začali minulý týždeň v Los Angeles, kde svoj nesúhlas vyjadrili zamestnanci svojou nečinnosťou priamo v práci. Pokiaľ vedenie spoločnosti odmietne diskutovať so zamestnancami o lepších podmienkach, na Čierny piatok vyhlásia veľký protest, do ktorého sa plánuje zapojiť 1200 až 1400 z 2000 diskontných predajní Walmartu.

Walmart Galéria fotiek (4) Zdroj: Pinterest
Walmart Galéria fotiek (4) Zdroj: Pinterest

Nielen spoločnosť Walmart patrí medzi tie, ktoré svojim zamestnancom platia nízke mzdy. Tu sú ďalšie:

  1. Walmart (1,4 milión zamestnancov)
  2.  McDonald´s (725 406 zamestnancov)
  3. The Kroger Company (375 000 zamestnancov)
  4. Target (333 722 zamestnancov)
  5. Yum! Brands (632 658 zamestnancov)
  6. Sears Holding Corporation (226 000 zamestnancov)
  7. Darden Restaurants (202 920 zamestnancov)
  8. Starbucks (137 000 zamestnancov)
  9. The TJX Companies (147 459 zamestnancov)
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Amerika Protest Zamestnanci Čierny piatok Walton Zahraničné Walmart Black friday Waltonovci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: huffingtonpost.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy