Na výplaty veľkým šéfom ide viac ako na dane

Sedem najväčších firiem v USA dalo na výplaty vedeniu viac ako na dane.Sedem najväčších firiem v USA dalo na výplaty vedeniu viac ako na dane. Zdroj: thinkstock.com

Sedem z 30 najväčších amerických korporácií vyplatilo členom vedenia v rámci platov a odmien viac peňazí, ako odviedli na dani z príjmu. Naznačujú to výsledky štúdie, ktorú vypracovali americký Inštitút pre politické štúdie a Centrum pre efektívne riadenie. Firmy však výsledky štúdie spochybnili.

V Spojených štátoch sa už nejaký čas diskutuje o reforme firemných daní a výsledky štúdie hrajú vláde do karát. Zistila totiž, že sedem veľkých korporácií, konkrétne Boeing, Ford Motor, Chevron, Citigroup, Verizon Communications, JPMorgan Chase & Co a General Motors, vlani reportovali dohromady zisky pred zdanením nad úrovňou 74 miliárd USD. No údaje o daniach naznačujú, že im zostalo o 1,9 miliardy USD (1,52 miliardy eur) viac, ako by malo podľa čísiel pred zdanením. A zároveň ročný príjem každého zo siedmich generálnych riaditeľov dosiahol vlani v priemere 17,3 milióna USD.

Tieto údaje podľa autorov štúdie poukazujú na "závažné nedostatky v americkom systéme firemných daní".

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Verizon už na výsledky štúdie reagoval vyhlásením, že za minulý rok zaplatil daň zo zisku vo výške 422 miliónov USD.

Aj výrobca lietadiel Boeing sa ohradil a uviedol, že za rok 2013 dosiahla výška jeho globálnej dane 1,6 miliardy USD.

Banka Citigroup tvrdí, že dodržiava všetky daňové zákony a v roku 2013 zaplatila vyše 3 miliardy USD na daniach z príjmu a viac ako 95 miliónov USD použila na uhradenie dane z majetku a nehnuteľností.

Automobilky Ford a General Motors zase argumentujú, že svoje dane znížili len o daňové straty za predchádzajúce roky, keď sa prepadli do červených čísiel.

Viac o téme: Amerika Mzda Výplata Zahraničné Šéfovia Šéf
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy