Netradičný benefit: Apple a Facebook ponúkajú zamestnankyniam zmrazenie vajíčok

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Kariéra alebo rodina? Teraz si už zamestnankyne nemusia vyberať, či zvolia rolu manažérky alebo matky. Ich zamestnávateľ im totiž ponúka možnosť zmraziť ich vajíčka a odložiť materstvo na neskôr.

 

S netradičnou ponukou benefitov začal internetový gigant Google. Zatiaľ síce neposkytuje finančnú pomoc pri zmrazení a uskladnení ženských reprodukčných buniek, ale ponúka benefity po smrti svojich zamestnancov. Manželky, partnerky a deti pozostalých získavajú v priebehu desiatich rokov časť ich mzdy a deťom spoločnosť vypláca tisíc dolárov až do dovŕšenia devätnásteho roku života.

K netradičným benefitom sa pripojili aj spoločnosti Apple a Facebook, ktoré zamestnankyniam ponúkajú finančnú výpomoc vo výške 20 tisíc dolárov na pokrytie nákladov spojených so zmrazením a uschovaním vajíčok v kryobankách. Spoločnosti sa rozhodli pre tento krok z dôvodu udržania si talentovaných zamestnankýň, ktoré už nebudú musieť rozmýšľať nad tým, či odísť na materskú alebo pokračovať vo svojej kariére.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Tento nezvyčajný benefit v súčasnosti poskytuje svojim zamestnankyniam iba spoločnosť Facebook, zatiaľ čo Apple začína s jeho realizáciou až v januári 2015. Obe spoločnosti zo Silicon Valley si uvedomujú, že kvalita ženských reprodukčných buniek sa po 35. roku veku ženy začína znižovať, preto sú ochotné zaplatiť 10 tisíc dolárov (7 900 eur) za zmrazenie a 500 dolárov (400 eur) za uskladnenie vajíčok svojich zamestnankýň. Iba na porovnanie, na Slovensku stojí zmrazenie embryí a ich ročné uskladnenie od 160 do 250 eur. Umelé oplodnenie s odberom ženských vajíčok a prenosom embryí je drahší výkon. Jeho cena sa pohybuje od 1000 do 1300 eur. Z biologického hľadiska je možné zmraziť bunky aj na päťdesiat rokov, ale z reprodukčného hľadiska ženy je toto obdobie limitované na 25 až maximálne 30 rokov.

Fakty o plodnosti žien v USA:

  1. Každý tretí pár, v ktorom je žena vo veku 35 rokov, má problém s otehotnením.
  2. Podľa štúdie NYU 19 %  žien potvrdilo, že by mali deti skôr, keby bol ich zamestnávateľ zhovievavejší.
  3. Podiel žien v Amerike, ktoré mali prvé dieťa vo veku 40 až 44, sa v posledných dvadsiatich rokoch zdvojnásobil.
Viac o téme: Vajíčka Apple Zamestnankyňa Facebook Benefit Zamestnankyne Zmrazenie vajíčok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy