Žila od výplaty k výplate, z minimálnej mzdy až do svojej smrti

Žila od výplaty k výplate, z minimálnej mzdy až do svojej smrti.Žila od výplaty k výplate, z minimálnej mzdy až do svojej smrti. Zdroj: thinkstock.com

Prepracovanosť môže viesť až k najhoršiemu, k strate ľudského života. Američanka nedokázala splácať svoje účty z jednej výplaty, tak si vypomáhala ďalšími dvomi zamestnaniami. To sa je stalo osudným.

O tom, že vyžiť z minimálnej mzdy je veľmi ťažké, by dokázali rozprávať viacerí Slováci, ktorí poberajú minimálnu mzdu 352 eur. V Amerike je stanovená minimálna mzda vo výške 8 eur na hodinu. Dostávala ju aj Američanka Maria Fernandes pracujúca v Dunkin´Donats.

Maria Fernandes pracovala v známej americkej pekárni a kaviarni. Aby dokázala splácať svoje mesačné náklady, mala tri zamestnania. Hovorca spoločnosti Dunkin´Donuts sa pre The New York Times vyjadril, že Maria bola vzornou zamestnankyňou. Jej plat bol však taký nízky, že mala problém zaplatiť nájomné vo výške 550 dolárov mesačne, preto doslova pendlovala medzi tromi prevádzkami. Popri práci nemala veľa času na spánok, prespávala dve až tri hodiny denne vo svojom aute.

Automobil jej slúžil ako dočasný nocľah a zároveň ako dopravný prostriedok na premiestňovanie medzi prevádzkami. Vo svojom aute uskladňovala pre prípad núdze plynovú nádobu, ktorá sa nešťastne uvoľnila a naplnila auto výparmi. Maria Fernandes sa v spánku zadusila výparmi, uvádza na svojej stránke The Times.

Na hranici chudoby

Tento incident upozorňuje na to, že nielen v USA, ale aj v ďalších krajinách sveta žijú ľudia z minimálne výplaty a ich príjem nestačí ani na pokrytie základných životných potrieb. Napriek tomu, že sú odhodlaní pracovať, musia spraviť všetko preto, aby vyžili.

Ak by ste sa rozhodli žiť v Amerike a chceli vedieť, aké budú vaše životné náklady, existujú viaceré kalkulačky na porovnanie životných nákladov. Jednou z nich je aj MIT calculations alebo kalkulačka na stránke Numbeo. Pomocou nich dokážete porovnať náklady na prenájom, cenu nehnuteľností, ceny v obchodoch, v reštauráciách, za dopravu a ďalšie. Ak by ste napríklad chceli žiť v New Yorku, ročne by ste museli zarábať minimálne 26 521 dolárov (2 210 dolárov mesačne). Pri minimálnej mzde vo výške 8 eur na hodinu, by ste do týždňa museli odpracovať až 64 hodín. Na normálny chod by ste však potrebovali zarobiť okolo 6 000 dolárov mesačne.

Henry Ford doprial ľuďom

Ako povedal Henry Ford, ľuďom musíte zaplatiť toľko, aby boli schopní kúpiť si veci, ktoré sami vyrábajú. „Rozhodnutie platiť ľuďom za osemhodinový pracovný deň dvakrát toľko čo konkurencia, sa ukázalo ako jedno z najúspešnejších úsporných opatrení,“ povedal americký vynálezca a priekopník automobilového priemyslu.

Firmy, či už zahraničné alebo slovenské, idú presne opačnou cestou. Znižovanie nákladov vo firmách má za následok znižovanie platov a prepúšťanie.

Viac o téme: Smrť Úmrtie Prežitie Výplata Minimálna mzda Prepracovanie Donuts Maria fernandes Donkin´donuts Živorenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy