Pružný pracovný čas v Nemecku chcú aj zamestnávatelia

Nielen zamestnanec by mal dĺžku svojho pracovného čas upraviť s ohľadom na svoju životnú situáciu, ale na jej zvýšenie by mal mať nárok v zodpovedajúcom rozsahu aj podnik.Nielen zamestnanec by mal dĺžku svojho pracovného čas upraviť s ohľadom na svoju životnú situáciu, ale na jej zvýšenie by mal mať nárok v zodpovedajúcom rozsahu aj podnik. Zdroj: thinkstock.com

Odbory v nemeckom strojárstve a elektropriemysle chcú bojovať za svojich zamestnancov, aby presadili zníženie dĺžky pracovného času a vyššie platy.

Zamestnávatelia nemeckého strojárstva a elektropriemyslu chcú v nasledujúcom kole tarifných rokovaní s odborovým zväzom IG Metall rokovať o zavedení modelov pružného pracovného času.

Prezident zamestnávateľského zväzu Gesamtmetall Rainer Dulger v príspevku pre najnovšie vydanie spravodajského týždenníka Focus napísal:

"Čo potrebujeme, je flexibilita zamestnávateľov a zamestnancov".

Nielen zamestnanec by mal dĺžku svojho pracovného čas upraviť s ohľadom na svoju životnú situáciu, ale na jej zvýšenie by mal mať nárok v zodpovedajúcom rozsahu aj podnik. V prvom prípade by zamestnanec zarobil menej, ale v druhom viac. Náhrada za skrátený pracovný čas, akú má na mysli IG Metall, je úplne nereálna.

Aj IG Metall už oznámil úmysel, že na tarifných rokovaniach s predstaviteľmi zamestnávateľského zväzu, ku ktorým dôjde na sklonku roka, bude žiadať nielen zvýšenie mzdových taríf, ale chce presadiť aj nové modely pracovného času. Odborári sa budú usilovať vyrokovať pre početné zamestnanecké skupiny zníženie dĺžky pracovného času, ale aj čo najvyššie mzdové vyrovnanie. Svoje mzdové požiadavky však IG Metall ešte neoznámil. Zverejní ich až začiatkom novembra.
 

Viac o téme: Nemecko Zamestnávatelia Zahraničné Pružný pracovný čas
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy