Americké podnikateľské legendy našli 'dieru' na ázijskom trhu

W. Buffett a M.Greensberg rozširujú svoje aktivity v Ázii.W. Buffett a M.Greensberg rozširujú svoje aktivity v Ázii. Zdroj: Koláž/SITA, int

Poistenie v oblasti leteckej dopravy a majetku nie je na ázijskom trhu veľmi rozšírené. Túto príležitosť preto využil tretí najbohatší muž sveta Warren Buffett a americký obchodník Maurice Greensberg.

Warren Buffett a Maurice "Hank" Greensberg, ako uviedol portál Wall Street Journal Deutschland (WSJD), dve staršie americké podnikateľské legendy, sa rozhodli rozširovať služby svojich poisťovní na rýchlo sa rozvíjajúcom ázijskom trhu. Zhodne sa domnievajú, že poisťovací sektor región ešte zanedbáva.

W. Buffett, hlavný podielnik investičného impéria Berkshire Hathaway, nedávno dosiahol, že hodnota jeho akcií po prvýkrát prekročila hranicu 200-tisíc USD (149.387 eur). V 1. polroku 83-ročný Buffett výrazne rozšíril svoju účasť v ázijskom poisťovníctve. Zatiaľ na ňom dominujú miestne poisťovne, ale presadzujú sa aj zahraničné spoločnosti ako francúzska AXA. Greensberg (89), bývalý predseda správnej rady American International Group (AIG), prevzal v júli v Číne štátnu všeobecnú poisťovňu Dazhong Insurance. Greensberg musel v roku 2005 odísť po bilančnom škandále AIG, ktorú urobil jednotkou na globálnom poisťovacom trhu. Odvtedy podniká na vlastný účet so svojou firmou Starr Cos.

AIG je jednou z najväčších poisťovní v Ázii a svoje podnikanie v sektore rozširuje. Poisťuje majetok v Japonsku, Číne, Kórejskej republike, Singapure, Thajsku, Indonézii a vo Vietname. Analytici tvrdia, že pomerne slabo je na juhovýchode kontinentu ešte rozšírené všeobecné poistenie, poistenie v leteckej doprave a majetku.

Greensbergovo prevzatie Dazhongu vyvolalo v sektore rozruch. Jej názov zmenil na Starr Property & Casualty Insurance a pustil sa do prestavby jej štruktúry. Podnikateľ má už pobočky v Japonsku, Hongkongu i v iných častiach Ázie, ale prenikol už aj do Austrálie.

Buffettova Berkshire Hathaway Specialty Insurance už otvorila pobočky v Sydney, Hongkongu, Singapure a požiadala o vydanie licencií v Európe. Výborných manažérov získava z AIG.

Nové teritoriálne aktivity oboch úspešných podnikateľov sú dôležité aj pre iných investorov. Podľa nich sa mnohí riadia, lebo tak Buffett, ako aj Greensberg sa vo výbere výnosných oblastí a miesta, kde treba vložiť voľný kapitál, málokedy mýlia. Analytik Credit Suisse Arjan van Veen dodal, že nádeje na zisk sú dobré, lebo obaja bývajú úspešní.

Viac o téme: Ázia Zahraničie Podnikatelia Buffett Greensberg Podnikateľské aktivity
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy