Šokujúca informácia, koľko ide z platu zamestnancovi a koľko štátu

Zamestnanec na Slovensku síce dostane euro, ale zvyšných 75 percent ide do štátnej kasy.Zamestnanec na Slovensku síce dostane euro, ale zvyšných 75 percent ide do štátnej kasy. Zdroj: thinkstock.com

Koľko stojí práca za 1 euro v skutočnosti? Zamestnanec na Slovensku síce dostane euro, ale zvyšných 75 percent ide do štátnej kasy. Jednotková práca je so sociálnymi odvodmi a daňovým zaťažením 1,75 eura.

 

Keby každý zamestnanec dostal v skutočnosti toľko peňazí, ktoré mu prináležia, teda nebudú oslobodené o sociálne poistenie a daň, bol by prekvapený, koľko v skutočnosti uvidí „na ruke“. Napriek tomu, že Slovensko sa propaguje ako sociálny štát, pravda je na míle vzdialená. Podľa štúdie, ktorú vypracoval francúzsky inštitút Économique Molinari, je na Slovensku odvodové a daňové zaťaženie vyššie, ako je priemer Európskej únie.

Skutočnosť je taká, že za každé jedno zarobené euro, očistené od odvodov a daní, si štát zoberie 75 centov. Táto suma zahŕňa odvody za zamestnanca do Sociálnej poisťovne, odvody za zamestnávateľa a daň z príjmu. Náklady na prácu v hodnote jedného eura sú tak o 75 percent vyššie ako suma, ktorú zamestnanec v skutočnosti dostane. Slovensko má desiatu najdrahšiu jednotkovú prácu spomedzi štátov Európskej únie.

Najvyššia jednotková práca, kde si štát zoberie viac ako zamestnanec, je v Belgicku. Kým zamestnanec získa 1 euro, štát si vyberie 1,34 eura. Vo Francúzsku je to 1,16 eura a v Rakúsku 1,11 eura. V Nemecku je jednotková práca vyrovnaná. Zamestnanec zinkasuje 1 euro a štát taktiež jedno euro. Byť zamestnaný sa oplatí byť na Cypre, kde si štát zoberie iba 18 centov, v Írsku 34 centov a na Malte 39 centov.

Jednotková cena práce v Galéria fotiek (2) Zdroj: int.

Viac o téme: Zamestnanec Daň Štát Odvody Slovensko Cena práce Jednotková cena práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: inštitút Économique Molinari

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy