10 najbohatších ľudí sveta. Vďaka čomu sú bohatí?

Najbohatší ľudia sveta 2014Najbohatší ľudia sveta 2014 Zdroj: Koláž/SITA, TASR

Zarobiť miliardy sa dá v rôznych odvetviach. Kým jednému sa peniaze zhodnocujú v módnej oblasti, ďalšiemu sa darí v technologickej sfére alebo na akciovom trhu. Medzi desiatku najbohatších ľudí sveta sa dostala aj jedna žena.

Bill Gates je vo svete známy ako zakladateľ spoločnosti Microsoftu a v rebríčku Forbes sa už objavuje posledných dvadsať rokov. Obsadzuje „popredné“ miesta v prvej pätnástke, ale za posledné štyri roky však na popredných miestach chýbal. Výnimkou sa stal minulý rok, kedy sa zaradil na druhé miesto hneď za mexického miliardára Carlosa Slima. Tento rok sa však situácia vymenila.
 

  1. Bill Gates
    Bill Gates Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA
    Je zakladateľ spoločnosti Microsoft a jeho majetok narástol vďaka viacerým investíciám. Vďaka slušnému imaniu si môže dovoliť sponzorovať viaceré projekty. Stal sa filantropom. Peniaze venuje aj rôznym charitatívnym inštitúciám a výskumným centrám vďaka nadácii Bill & Melinda Gates foundation. Jeho základné imanie sa pohybuje okolo 76 miliárd dolárov.
  2. Carlos Slim Helu
    Carlos Slim, mexický miliardár Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA
    Tento mexický obchodný investor je jediným na zozname najbohatších ľudí sveta, ktorý peniaze nielen zarába, ale ich aj kvôli svojej podnikateľskej činnosti stráca. Carlos Slim Helu je známy vďaka pôsobeniu na mieste generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva v spoločnostiam Telemex a America Movil. Napriek tomu, že v minulom roku stratil jednu miliardu dolárov pri investovaní, jeho majetok je odhadovaný asi na 72 miliárd dolárov.
  3. Warren Buffet
    Warren Buffet Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA
    Legendárny Buffet sa stále usiluje o to, aby neustále zveľaďoval svoje bohatstvo. A to aj napriek tomu, že má už úctyhodných 83 rokov. Nielen vo svojom okolí je považovaný za najúspešnejšieho a zároveň najchytrejšieho investora dvadsiateho storočia. Už od roku 2008 je zaraďovaní do rebríčka najbohatších ľudí sveta a od tejto doby klesol iba o štyri priečky. Jeho imanie sa pohybuje okolo 58,2 miliardy dolárov.
  4. Amancio Ortega
    Amancio Ortega Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA

    Ortega je zakladateľ a predseda spoločnosti Indetex fashion group. Veľa ľudí si však jeho meno spája s módnou značkou Zara. Hodnota jeho majetku sa odhaduje na 57 miliárd dolárov.

  5. Larry Ellison
    Larry Ellison Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA
    Hodnota jeho majetku má 48 miliárd dolárov a práve v tomto čase generuje Ellison väčšinu svojich príjmov prostredníctvom spoločnosti Oracle Corporation, kde zastáva funkciu výkonného riaditeľa.
     
  6. Charles Koch
    Charles Koch Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA
    Koch je spolumajiteľ, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva v Koch Industries. Na starosti má investície, obchod a výrobu v jednej z jeho dcérskych spoločností. Je spoluvlastníkom spoločnosti a prevádzkuje podnikateľskú činnosť aj so svojim bratom Davidom H. Kochom. Bratia v skutočnosti zdedili firmu od svojho otca. Vďaka ich vedeniu sa podniku darí a zisk spoločnosti niekoľkonásobne stúpol. Kochov čistý majetok sa odhaduje na sumu 40 miliárd dolárov.
  7. David Koch
    David Koch Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA
    David Koch aj spolu so svojim bratom Charlesom dopomohol k rastu podniku ich otca. Jeho čisté imanie je 40 miliárd dolárov.
  8. Sheldon Adelson
    Sheldon Adelson Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA
    Adelson je majiteľ izraelského denníka Israel Today a zároveň generálny riaditeľ korporácie Las Vegas Sands. Jeho majetok sa pohybuje vo výške 38 miliárd dolárov.
  9. Christy Walton
    Christy Walton Galéria fotiek (11) Zdroj: int
    Christy Walton je najbohatšia žena sveta. Je vdova po Johnovi T. Waltonovi, ktorý bol synom zakladateľa spoločnosti Walmart, Sam Walton. Keď jej manžel v roku 2005 zomrel, zdedila po ňom 18,2 miliardy dolárov. Od jeho smrti sa jej však podarilo  zdvojnásobiť majetok na odhadovanú výšku 36,7 miliardy dolárov. Christy je najbohatšou ženou sveta za posledných sedem rokov a jej ročné imanie stále narastá.
  10. Jim Walton
    Jim Walton Galéria fotiek (11) Zdroj: SITA
    Jim Walton je najmladší syn Sama Waltona, zakladateľa spoločnosti Walmart. Potom, čo zomrel jeho brat John, Jim sa stal členom predstavenstva v spoločnosti. Jeho úlohou je dohliadať na strategické plánovanie a finančné toky spoločnosti. Jeho meno figuruje aj v ďalšej spoločnosti Arvest Bank, kde je generálnym riaditeľom.

Mark Zuckerberg
Tvorba Facebooku Mark Zuckerberg momentálne síce nie je v rebríčku top 10 miliardárov sveta časopisu Forbes, ale je na 21. mieste najbohatších ľudí. Odhaduje sa, že jeho majetok by mal v tomto roku narásť a tak si zvýši svoje šance v budúcom roku. Momentálne je jeho majetok 28,5 miliárd dolárov. Za posledný rok však vzrástol najvýraznejšie a jeho umiestnenie v prvej desiatke môžeme očakávať už na budúci rok.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 11
Viac o téme: Bill gates Forbes Carlos slim helu Najbohatší ľudia sveta Najbohatší ľudia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy