Kríza vo veľkých spoločnostiach: Znižujú stavy zamestnancov

Iberia/MicrosoftIberia/Microsoft Zdroj: Koláž/Thinkstock.com, Sita

Veľké prepúšťanie chystajú dve spoločnosti v Európe. Prvou je Microsoft, ktorá plánuje v škandinávskej krajine zrušiť tisíc pracovných miest a druhou je letecká spoločnosť Iberia. Tá by mala zredukovať počet zamestnancov o 1400.

Americká spoločnosť Microsoft, ktorá prevzala mobilnú divíziu fínskej firmy Nokia, plánuje zrušiť v škandinávskej krajine 1000 pracovných miest. Uviedol to fínsky denník Helsingin Sanomat s odvolaním sa na zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Po akvizícii Nokie sa približne 25-tisíc pracovníkov fínskej firmy, z toho 4700 vo Fínsku, stalo zamestnancami amerického softvérového gigantu Microsoft. Ten tak momentálne na celom svete zamestnáva 127-tisíc ľudí, podstatne viac, ako jeho rivali Apple a Google.

Analytici z Wall Street očakávajú, že generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella časť pracovných miest zruší. Pôjde o najväčšie prepúšťanie od roku 2009. Agentúra Bloomberg už avizovala, že nová vlna prepúšťania v Microsofte prekoná aj zrušenie 5800 pracovných miest v roku 2009.

Podľa fínskeho denníka Helsingin Sanomat má Microsoft v pláne zatvoriť bývalé výskumné a rozvojové centrum Nokie v meste Oulu, na severe Fínska. Centrum má 500 zamestnancov, ktorí pracujú na vývoji softvéru pre mobilné telefóny. Zvyšných 500 ľudí príde o prácu v ďalších podnikoch Nokie vo Fínsku.

Severská krajina pritom zápasí s recesiou. Jej výkon už dva roky vytrvalo klesá a odborníci predpovedajú, že ani tento rok sa ešte nevráti k rastu.

Návrat k zisku vďaka prepúšťaniu

Španielska letecká spoločnosť Iberia dosiahla s odbormi dohodu o zrušení približne 1400 pracovných miest, pričom tento proces sa dotkne pilotov a pozemného personálu. Mierne tak ustúpila zo svojho plánovaného programu rušenia pracovných miest, keďže ešte minulý týždeň predpokladala, že ich počet zredukuje o ďalších 1600.

Na základe dohody by sa pracovné pozície mali zredukovať prostredníctvom dobrovoľného odchodu a predčasného odchodu do dôchodku, pričom celý proces by sa mal uskutočniť do konca roku 2017. Ako Iberia dodala, odbory súhlasili s reštrukturalizáciou, a tým zvýšením konkurencieschopnosti leteckej spoločnosti.

Spoločnosť IAG, ktorá je materskou firmou Iberie, minulý týždeň uviedla, že znižovanie počtu pracovných miest je súčasťou plánu ozdravenia španielskej leteckej spoločnosti a návratu do zisku. Súčasné rušenie pracovných pozícií je ďalšie k už skôr oznámenému programu znižovania počtu zamestnancov, pričom celkový rozsah redukcie pracovných pozícií dosahuje viac než 4500. Ako uviedol šéf Iberie Luis Gallego, firma má v porovnaní s konkurenčnými aerolíniami stále príliš veľa zamestnancov. Momentálne ich má okolo 18-tisíc.

 

Viac o téme: Microsoft Fínsko Zamestnanci Prepúšťanie Iberia Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy