5 najlepších svetových miest na bývanie a prácu

ViedeňViedeň Zdroj: thinkstock.com

Dobrá správa prichádza pre ľudí, ktorí plánujú odísť za prácou do zahraničia. V prieskume spoločnosti Mercer, ktorá hodnotila najlepšie podmienky na život spomedzi 460 miest sveta, dominujú európske veľkomestá. Do prvej pätky sa dostala Viedeň, Zürich a Mníchov.

Jednotlivé mestá boli posudzované z hľadiska 39 rôznych faktorov, medzi ktoré patrí životná úroveň, politická stabilita, bankové služby, dostupnosť a kvalita škôl, kvalita reštaurácií, miera kriminality, ekonomická situácia, sociálne a kultúrne podmienky,  infraštruktúra, náklady na bývanie a klimatické podmienky. Rozhodujúcim faktorom bola aj infraštruktúra v krajine, zdravotná starostlivosť a ďalšie možnosti na voľnočasové aktivity. Všetko sú to faktory, ktoré ovplyvňujú každodenný život obyvateľov krajiny a ich rodín. 

Z európskych miest stojí na čele rebríčka Viedeň, ktorá v celkovom hodnotení získala aj titul najlepšieho mesta pre život a prácu.
 

  1. Viedeň (Rakúsko)
    Viedeň hodnotia odborníci ako mesto nielen so slávnou históriou a veľkým počtom architektonických stavieb, ale je aj miesto, ktoré má výborne vybudovanú infraštruktúru. Tak isto aj zamestnávatelia kladú veľký dôraz na rovnováhu medzi prácou a súkromným životom. Kriminalita vo Viedni je relatívne nízka a životné štandardy sú pomerne vysoké. Na druhej strane si Rakúšanov získate za kamarátov omnoho ťažšie, ako Nemcov.
     
  2. Zürich (Švajčiarsko)
    Zürich je jedno z najbohatších miest na svete a zároveň v Európe. Je to mesto mnohých bankových a finančných inštitúcii a zároveň má vysokú mieru zamestnanosti. Mesto ťaží taktiež z toho, že má vynikajúcu architektúru a leží v srdci Švajčiarska. Jeho obyvateľom poskytuje výborný prístup do prírody, k známych švajčiarským jazerám, s možnosťou prístupu na lyžiarske zjazdovky a zároveň leží na križovatke európskych miest.

    Zürich má nízku kriminalitu a vysokú mieru zamestnanosti. Jeho nevýhodou sú však vysoké životné náklady na bývanie. Švajčiarsky obyvatelia veľmi nevítajú cudzincov v krajine. Voliči začiatkom  tohto roka schválili v referende návrh, aby sa obmedzila imigrácia do krajiny. Zatiaľ však nie je známe, aká bude zavedená horná hranica cudzincov, ktorí získajú povolenie na pobyt. Hovorí sa o čísle 8-tisíc osôb ročne.
     
  3. Aucklad (Nový Zéland)
    Aucklad ponúka vyváženosť medzi očakávaným životom, životným štýlom a nákladmi na život.  Mesto sa nachádza na severe ostrova a vďaka svojej zemepisnej polohe sa môže pochváliť nádhernou scenériou. Hustota populácie je relatívne nízka, štandardy na bývanie sú vysoké a klíma je na celom Novom Zélande mierna. Aucklad poskytuje domov pre množstvo rozličných kultúr. Taktiež možnosti zamestnania a vzdelávania sú na vysokej úrovni. Avšak náklady na bývanie sa zvyšujú spolu s kriminalitou a dopravnými problémami. Verejná doprava nie je na vysokej úrovni a zároveň je predražená.
     
  4. Mníchov (Nemecko)
    Mníchov je dopravné a kultúrne mesto s množstvom nádherných architektonických stavieb. Od Slovenska je Mníchov vzdialený cez 500 kilometrov. Miera nezamestnanosti je tu veľmi nízka.
     
  5. Vancouver (Kanada)
    Vancouver je tretie najväčšie mesto v Kanade. Vďaka svojej vynikajúcej polohe na západnej strane Kanady má mesto miernu klímu a vo viacerých prieskumoch si jej obyvatelia pochvaľujú život v meste. Vancouver vedie v kvalite života a poskytuje rôznorodé pracovné príležitosti. Kriminalita je však relatívne vysoká. Vysoké sú aj náklady na bývanie. Avšak Vancouver je čisté mesto s veľkým množstvom vzdelávacích inštitúcií a kultúrnych podujatí.
Viac o téme: Hodnotenie Práca Zoznam Život Rebríček Mestá Krajiny Mercer
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Mercer.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy