Slováci pracujúci v Amerike budú odvádzať odvody iba v jednej krajine

Občan SR bude odvádzaťpodľa novej dohody medzi SR a Amerikou, sociálne odvody iba v krajine v ktorej pracuje.Občan SR bude odvádzaťpodľa novej dohody medzi SR a Amerikou, sociálne odvody iba v krajine v ktorej pracuje. Zdroj: photl.com

Slovensko a USA podpísali dohodu, ktorá umožňuje občanovi pracujúcemu v zahraničí, aby neodvádzal sociálne odvody v oboch krajinách. Odovody bude odvádzať iba v tej krajine, v ktorej pracuje.

Slovensko má so Spojenými štátmi americkými (USA) zmluvu o sociálnom zabezpečení. Tú v pondelok dopoludnia v Bratislave podpísali slovenský minister práce Ján Richter (Smer-SD) a veľvyslanec USA v SR Theodor Sedgwick.
Ide o dôležitú zmluvu v sociálnej oblasti, keďže sociálne zabezpečí veľké množstvo občanov SR zamestnaných v USA.

"Doteraz sa SR vo vzťahu k USA riadila zmluvou, ktorá už má takmer 50 rokov a zďaleka nezodpovedala súčasným medzinárodným požiadavkám. Práve preto bolo nevyhnutné prijať konkrétny dokument, ktorý by vyjadroval priamy vzťah medzi krajinami," zdôraznil Richter.

Dohoda umožňuje, aby občan pracujúci v zahraničí neodvádzal sociálne odvody v oboch krajinách, ale iba v tej, v ktorej pracuje. Zároveň zabezpečuje obojstranné vyplácanie dôchodkov, na ktoré vznikol nárok za obdobie poistenia získaného na území jedného štátu, bez ohľadu na bydlisko slovenských či amerických občanov.

"V spleti globálneho trhu, ktorý je poznačený stále intenzívnejším pohybom pracovnej sily medzi jednotlivými krajinami, sú takéto zmluvy výhodné pre zamestnancov, zamestnávateľov aj vlády," podotkol Sedgwick.

Ku koncu minulého roka sa do USA vyplácalo 399 dôchodkov zo Sociálnej poisťovne. Počet občanov USA zamestnaných na našom území predstavoval 279 osôb.

 

Viac o téme: Amerika Práca Sociálne Zahraničie Odvody
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy