Zamestnanci, čas sa vám kráti: Toto musíte stihnúť do pondelka!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Zamestnanci majú posledný týždeň na to, aby požiadali svojich zamestnávateľov o zúčtovanie dane z príjmov za rok 2015. Mali by tak urobiť najneskôr 15. februára 2016, v opačnom prípade budú musieť podať daňové priznanie. Týka sa to tých, ktorí mali vlani zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti.

"Zamestnávateľ môže vykonať ročné zúčtovanie tým zamestnancom, ktorí v roku 2015 mali príjem len zo zamestnania alebo z dohody a nemajú povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, nakoľko nemali žiadny iný zdaniteľný príjem. Napríklad, nemali príjem z prenájmu bytu, výhry, alebo podnikania. Musia požiadať o zúčtovanie zamestnávateľa v stanovenej lehote (15. 2.) a podpísať určené tlačivo. Na tento úkon im zostáva posledný týždeň," upozornila hovorkyňa finančnej správy (FS) Patrícia Macíková.

Ak pracovali u viacerých zamestnávateľov, zúčtovanie robí ten z nich, u ktorého si zamestnanec uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Do úhrnu príjmov započíta aj sumy z potvrdení o príjmoch od všetkých ostatných zamestnávateľov. Ak zamestnanec požiada zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane, o vykonanie ročného zúčtovania, ale v stanovenom termíne mu nepredloží potrebné doklady na vykonanie ročného zúčtovania, je povinný podať daňové priznanie podľa zákona o dani z príjmov za predpokladu, že za zdaňovacie obdobie 2015 dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 1901,67 eura.


Mohlo by vás zaujímať: Dostávate plat, aký si skutočne zaslúžite? 13 príznakov, že vás neplatia dostatočne​


"V prípade, že zamestnanec v zdaňovacom období neuplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus na dieťa u žiadneho zamestnávateľa, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek z týchto zamestnávateľov. Tento zamestnávateľ na ne prihliadne dodatočne pri ročnom zúčtovaní, ak mu zamestnanec preukáže, že na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a na daňový bonus mal nárok," doplnila  Macíková. Dodala, že ak mal daňovník viac zamestnávateľov, predloží potvrdenia o príjmoch od všetkých ostatných.

Ročné zúčtovanie a výpočet dane za rok 2015 vykoná zamestnávateľ najneskôr do 31. marca 2016. Ak zamestnanec nepožiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, je povinný za obdobie, za ktoré zamestnancovi vyplácal zdaniteľný príjem vystaviť a doručiť v zákonom stanovenej lehote potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o daňovom bonuse na vyživované dieťa a ďalších údajoch podľa zákona o dani z príjmov.


Mohlo by vás zaujímať: Nedarí sa vám v hľadaní práce? Na vine je tento údaj vo vašom životopise​


Zamestnanci, ktorí majú záujem poukázať podiel zaplatenej dane do výšky 2 %, prípadne 3 %, nimi určenému prijímateľovi, musia prostredníctvom žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania požiadať zamestnávateľa o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti na účely vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2 % alebo 3 % zaplatenej dane fyzickej osoby.

Zamestnanec, ktorý mal príjmy aj zo samostatnej zárobkovej činnosti, môže požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania pod podmienkou, že z inej samostatnej zárobkovej činnosti nevykazuje daňovú stratu. Bývalý zamestnávateľ môže pri zákonom stanovených podmienkach vykonať ročné zúčtovanie tomu, kto v minulom roku stratil prácu a je evidovaný na úrade práce.

Viac o téme: Dane Zamestnanec Zamestnávateľ Priznanie Daňové
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy