Dotkol sa štrajk aj vás? Máte nárok na náhradu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: TASR

Rodičia detí do desiatich rokov veku, ktorých školy sú pre štrajk učiteľov uzavreté, majú možnosť uplatniť si nárok na ošetrovné. Nárok na ošetrovné si rodič uplatňuje na dvojdielnom tlačive Žiadosť o ošetrovné, ktoré musí byť potvrdené ošetrujúcim lekárom dieťaťa a doložené potvrdením od riaditeľa školy, ktorú dieťa navštevuje, o jej uzavretí.

Žiadosti o ošetrovné nemusia rodičia do pobočiek Sociálnej poisťovne (SP) podávať pred uzavretím školy z dôvodu štrajku, ani na jeho začiatku, alebo počas jeho trvania. Keďže mnohí rodičia doteraz nevedia, dokedy bude na tej-ktorej škole štrajk trvať, stačí, ak si nárok na túto dávku uplatnia v najbližších týždňoch, prípadne mesiacoch. Podľa zákona si ho môžu uplatniť až počas troch rokov. Predíde sa tým možnému dlhému čakaniu rodičov u detských lekárov, ktorí musia žiadosť potvrdiť. 

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: TASR

V záujme prevencie pred možným ochorením poisťovňa pripomína, že rodičia v týchto prípadoch k lekárovi nemusia ísť so zdravým dieťaťom, pretože jeho vyšetrenie lekárom sa v tomto prípade nevyžaduje.

Viac o téme: Dieťa Škola Štrajk Učiteľ Ošetrovné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy