Podnikáte? Vymeňte registračnú pokladnicu a ušetrite

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Virtuálnu registračnú pokladnicu (VRP) môžu od nového roka vymeniť za elektronickú registračnú pokladnicu (ERP) všetci podnikatelia, ktorí mesačne nevydávajú viac ako 1000 pokladničných dokladov.

Využívajú ju už tisícky podnikateľov a samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré sú povinné evidovať hotovostné tržby. Medzi inými aj lekári, psychológovia, cestovné kancelárie, taxikári, advokáti i notári. Žiadosti o pridelenie kódu VRP je možné podať kedykoľvek počas roka.

"Virtuálna pokladnica umožňuje vytvárať a tlačiť pokladničné doklady, spravovať tovar a služby a robiť uzávierky. Bezplatne je prístupná online na portáli finančnej správy. Predpokladom na jej používanie je internetové pripojenie užívateľa. Môže sa používať na klasickom počítači, notebooku alebo prostredníctvom smartfónu cez mobilnú aplikáciu. Oproti klasickej ERP nemusí podnikateľ vyhotovovať dennú uzávierku, ani viesť pokladničnú knihu," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

Na druhej strane, pokiaľ niekto chce aj naďalej používať klasickú elektronickú registračnú pokladnicu (ERP), povinný je daňovému úradu predložiť knihu ERP, požiadať servisnú organizáciu o uvedenie pokladnice do prevádzky a uzavrieť s ňou zmluvu.


Mohlo by vás zaujímať: Ani podnikatelia sa v novom roku nevyhnú zmenám: Toto ich čaká a neminie!​


"Pri používaní virtuálnej pokladnice netreba viesť pokladničnú knihu, nie je potrebné mať zmluvu so servisnou organizáciou, nakoľko o servis aplikácie sa stará finančná správa a ide o bezplatnú službu," podčiarkla výhody Macíková. Zmenu predajného miesta podnikateľ daňovému úradu iba ohlási. Ak používa ERP, musí pri zmene údajov predložiť miestne príslušnému úradu knihu ERP. Takisto má povinnosť vyhotovovať a archivovať dennú uzávierku po dobu päť rokov, čo podnikateľ s virtuálnou pokladnicou robiť nemusí. Keďže virtuálna pokladnica nemá fiškálnu pamäť, nemusí žiadať servisnú firmu o jej výmenu v prípade, keď sa pokazí, menili sa údaje, alebo sa vyčerpala jej kapacita.

Podnikateľ využívajúci ERP je povinný okrem iného zabezpečiť ochranu uložených údajov, ako aj dátových médií. Pri používaní virtuálnej pokladnice stačí, aby zabezpečil ochranu prihlasovacích údajov. Ukončenie prevádzky VRP je taktiež jednoduchšie ako pri ERP. V prípade klasickej pokladnice zákon vyžaduje, aby servisná organizácia ukončila prevádzku a podnikateľ predložil na miestne príslušný daňový úrad knihu ERP. Ukončenie činnosti VRP stačí daňovému úradu len oznámiť, čo je možné aj elektronicky.

Logo virtuálnej pokladnice je od 19. novembra 2015 zapísané v registri ochranných známok Úradu priemyselného vlastníctva SR. Podľa zákona o ochrannej známke je bez súhlasu Finančného riaditeľstva SR, ako majiteľa známky, zakázané tretím osobám v obchodnom styku jeho používanie.

Viac o téme: Výmena Pokladňa Podnikateľ Podnikať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy