Slovenské zdravotné sestry majú dosť: Hromadné výpovede podali už stovky z nich!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice podalo v pondelok hromadnú výpoveď 64 sestier. Informovala o tom Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

"V súčasnosti pracuje v našej nemocnici 1 175 sestier a pôrodných asistentiek a môžem potvrdiť, že v pondelok podalo výpovede 64 sestier konkrétne z dvoch našich pracovísk anestéziológie a intenzívnej medicíny," uviedla hovorkyňa UNLP Košice Ladislava Šustová. K možným opatreniam sa však zatiaľ nevyjadrila vzhľadom na fakt, že výpovedná lehota začína sestrám plynúť od utorka. "Cieľom vedenia nemocnice je zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti našim pacientom bez obmedzenia," dodala Šustová.


Prečítajte si tiež: Vláda bude regulovať platy všetkých zdravotníkov: Pripravte sa na toto!


V stredu 25. novembra dalo výpovede 200 sestier v Žiline, následne v piatok 27. novembra 382 sestier a pôrodných asistentiek v Prešove a 76 v bojnickej nemocnici, k nim sa v pondelok pridalo ďalších 12 sestier. Podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek výpoveď v pondelok podalo aj 106 sestier vo Fakultnej nemocnici v Trnave. "Výpovede momentálne analyzujeme. Priebežne sme začali s podávaním informácií o nových mzdách pre jednotlivých zamestnancov, ktoré dokazujú, že sa im nebudú mzdy znižovať,“ uviedol hovorca trnavskej nemocnice Matúš Stračiak. Hromadné výpovede dalo aj 130 sestier v Nemocnici Poprad. Doteraz tak k tomuto kroku pristúpilo v slovenských nemocniciach 970 sestier a pôrodných asistentiek. 


Mohlo by vás zaujímať: Zdravotné sestry hrozia výpoveďami: Minister Čislák vraj tají pravdu!​


Akcia zbierania podpisov pod deklarácie o pripravenosti podať výpovede začala po tom, čo Ministerstvo zdravotníctva SR napriek mnohým rokovaniam komôr a odborov, ktoré trvali takmer tri roky, nezapracovalo žiadnu požiadavku do zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov. Komora sestier zotrváva na troch požiadavkách, zákon musí platiť pre všetkých zdravotníkov, zvýšiť by sa mali koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež základná zložka mzdy o každé tri roky praxe. 

Podľa šéfky odborov Moniky Kaveckej sú podané výpovede dôkazom toho, že minister zdravotníctva podcenil situáciu a sestry nedôverujú jeho deklarovaným garanciám.

Viac o téme: Zdravotníctvo Sestra Hromadná Výpoveď Zdravotná Košice
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy