Chcete pomáhať a chrániť? Polícia plánuje verbovať vo veľkom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Zahraničné misie policajného zboru budú podporené navýšením o tristo tabuľkových miest.

„V doterajšej histórii policajného zboru nebola nikdy takáto kapacitná požiadavka, ale posledné mesiace ukazujú, že budeme musieť mať vytvorenú kapacitu policajtov pre využitie v zahraničí,“ konštatoval v relácii Tablet.TV prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. 

Na vytvorenie týchto tristo tabuľkových miest bude vytvorená databáza policajtov, ktorí budú spĺňať kvalifikačné požiadavky, napríklad znalosť angličtiny, prípadne iného cudzieho jazyka, znalosti z medzinárodných kódexov o Schengene a pôsobenia v zahraničí. „Budú to policajti, ktorých budeme vedieť pri požiadavke zo zahraničia okamžite vyslať na pomoc,“ konštatoval policajný prezident.

Nejde však o vytvorenie tristočlenného útvaru, ktorý bude niekde dislokovaný. Sto policajných miest bude navýšených na úrade hraničnej cudzineckej polície a ďalších dvesto by malo byť rozdelených. Navýšené by mali byť počty policajtov na obvodných oddeleniach, ktoré sú v pri hraniciach, a ktorých územie má štátnu hranicu s Maďarskom, Českom a Poľskom. 

„V čase medzinárodnej požiadavky sa z týchto útvarov títo policajti odvelia ako jednotka do pôsobenia v zahraničí. V čase, keď takáto požiadavka nebude, budú pôsobiť na útvaroch vo vnútrozemí, budú vypomáhať pri udržiavaní vnútornej bezpečnosti a plnení úloh policajného zboru,“ vysvetlil policajný prezident.  

Policajti budú plniť rôzne úlohy, od hliadkovej služby, ktorá spočíva v ochrane vonkajšej schengenskej hranice napríklad v Maďarsku so Srbskom, ale aj pre administratívne úlohy, ako je registrácia migrantov a administratíva okolo migrantov. „Budú to najmä špecialisti z cudzineckej polície, ktorí túto činnosť vykonávajú aj u nás a majú s tým isté skúsenosti,“ konštatoval Gašpar.

V tejto súvislosti upozornil, že nepôjde o policajtov, ktorých do polície ešte len prijmú. „Využijeme súčasných policajtov, ktorí už majú skúsenosti. Na voľné miesta naberieme nových policajtov, u ktorých prebehne základný policajný výcvik. Kapacitu vytvárame pre tých, ktorí už sú v policajnom zbore a ktorí už môžu takúto úlohu plniť v zahraničí,“ povedal. 

Podľa neho najbližšie mesiace, prípadne roky ukážu, či Slovensko potrebuje mať túto jednotku k dispozícii. „Myslím si, že vývoj bezpečnostnej situácie vo svete hovorí o tom, že je dobré, ak v polícii bude nejaká kapacita, ktorá bude schopná pôsobiť aj v zahraničí z dlhodobého hľadiska,“ uzavrel policajný prezident.

Viac o téme: Policajt Práca Zamestnanie Polícia Prijať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy