Tisíce voľných pracovných miest: Slováci sa však zamestnať nevedia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Úrady práce nedokážu nájsť nezamestnaným ľuďom pracovné miesta. A to aj napriek tomu, že je niekoľkotisíc voľných pracovných pozícií. Poukázala na to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

Miera evidovanej nezamestnanosti v auguste tohto roka dosahovala úroveň 11,32 percenta, v septembri 11,38 % a v októbri 2015 klesla na 10,98 %. "Na Slovensku nezamestnanosť klesá oveľa pomalšie ako v iných krajinách Európskej únie. Kým napríklad v Poľsku sa znížila od roku 2012 o 19 %, v Českej republike o 16 % a v Maďarsku o 34 %, tak na Slovensku len o 10 %," konštatuje tiež personálna spoločnosť Adecco Slovakia.

Nárast dopytu po pracovnej sile je pritom v rôznych profesiách. Najvyšší je v spracovateľskom priemysle, kam patrí aj automobilová výroba a pridružení dodávatelia, ale aj v oblasti logistiky a skladovania. "Cítime ho vo všetkých regiónoch, najmä na západnom Slovensku a v Bratislave. Horšie je na tom len stredné Slovensko," doplnil prevádzkový riaditeľ Adecco Slovakia Peter Peregrim.


Prečítajte si tiež: Po rokoch štúdia absolventi skončili na úrade práce: Vybrali si tieto školy a odbory​


Opoziční poslanci pripisujú pomalý pokles nezamestnanosti vysokému daňovému a odvodovému zaťaženiu živnostníkov a malých podnikateľov. Aj podľa PAS sa štatistiky zlepšujú len za cenu administratívnych krokov, teda vyraďovania uchádzačov o zamestnanie z evidencie. V každom z posledných šiestich mesiacov bol vyradený rovnaký alebo väčší počet nezamestnaných ako ľudí, ktorí si reálne našli prácu. "To len posilňuje podozrenia z prikrášľovania štatistiky nezamestnanosti," konštatuje vo svojom vyhlásení PAS.

Na druhej strane prudko rastie počet voľných pracovných miest. Ako uviedla Adecco Slovakia iba za posledný rok vzrástli na trojnásobok. Ku koncu októbra tohto roka ich bolo 32.718. Podniky však majú aj pri klesajúcej nezamestnanosti problémy s obsadzovaním voľných pozícií. Uchádzači o zamestnanie evidovaní na úradoch práce totiž podľa Adecca Slovakia nepredstavujú vhodnú pracovnú silu pre potreby podnikov. Veľkým problémom je aj podiel dlhodobo nezamestnaných.


Mohlo by vás zaujímať: Nemci sa boja utečencov: Prílev státisícov ľudí zrejme masívne zvýši nezamestnanosť


PAS si myslí, že úrady práce nevedia dobre pripraviť nezamestnaných na pozície, aké sa na trhu ponúkajú. Štát by sa podľa nej mal zamyslieť nad efektivitou svojich úradov a klásť väčší dôraz na ich prepojenie s reálnym ekonomickým životom. "Počet voľných pracovných miest prudko rastie, no databázy úradov práce skutočne nedokážu pružne ponúkať vhodných uchádzačov. Pracovné agentúry sa snažia niektorých adeptov o prácu pripravovať formou rekvalifikačných kurzov a zaškoľovacích centier, každopádne to však nepostačuje a nepokrýva potreby zamestnávateľov," dodal Peregrim.

S tvrdením PAS však nesúhlasí Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR. "Úrady práce ponúkajú celý rad opatrení ako pre uchádzačov o zamestnanie, tak aj pre zamestnávateľov. Sú aktívne pri ponuke rekvalifikácií a vzdelávania," uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR SR Jana Lukáčová s tým, že je spustených niekoľko projektov ako RE-PAS či Praxou k zamestnaniu. "Vyhlásenia o tom, že úrady práce nepracujú v súlade s reálnym ekonomickým životom, považujeme za povrchné a účelové. Ústredie práce, ktoré riadi činnosť úradov, podrobne mapuje trh práce, je v kontakte so zamestnávateľskými zväzmi a dobre pozná ich požiadavky," dodala Lukáčová. 


Ste nezamestnaní? Sledujte najnovšiu ponuku práce na portáli Kariera.sk


Viac o téme: Práca Nezamestnaný Pracovné Mieto
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy