Budúcoročný rozpočet je vraj na nič: Vláda zabudla na platy zdravotníkov!

Ivan UhliarikIvan Uhliarik Zdroj: SITA

V schválenom rozpočte na budúci rok nie sú podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) zabezpečené peniaze na platy zdravotníckych pracovníkov.

"Podľa mňa Smer počíta s tým, že bude vládnuť, a urobí to, čo urobili teraz v tomto roku, že v posledných dvoch mesiacoch zvýšili platbu za poistenca štátu na 5,85 percenta. Je to absolútne nezodpovedné," poznamenal Uhliarik.

Časovanou bombou je podľa neho zadlženie nemocníc na úrovni takmer 500 miliónov eur. Najväčší problém majú dodávatelia liekov a zdravotníckych pomôcok. "Oni aj keby chceli, tak to už neutiahnu, lebo niektoré nemocnice im dlhujú až 600 dní," doplnil exminister. 

Problémom je aj celková neefektivita zdravotníctva. "Za môjho ministrovania sme zredukovali počet akútnych lôžok o 3 tisíc, ale to je málo. Je dôležité ešte zredukovať počet lôžok, je dôležité stransparentniť nákupy v zdravotníctve, aby sa neopakovali piešťanské CT-čka, nevyhnutné je niečo urobiť aj s nadspotrebou liekov," dodal Uhliarik. 


Mohlo by vás zaujímať: Vláda bude regulovať platy všetkých zdravotníkov: Pripravte sa na toto!


"Problém tej časti štátneho rozpočtu, ktorá sa týka zdravotníctva je, že na zdravotnú starostlivosť nepôjde v budúcom roku viac peňazí ako v tomto roku," upozornil nezaradený poslanec a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný. Štát podľa neho nekompenzuje vlastné sľuby. "Sľúbil zvýšenie platov sestier a zdravotníkov v nemocniciach, čo má stáť 55 miliónov eur, ale tie peniaze tam nie sú," vysvetlil Novotný, ktorý sa obáva, že zvyšovanie platov zdravotníckych pracovníkov môže skončiť na Ústavnom súde, tak ako v minulosti. 

Problémom je aj zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových pracujúcich do 570 eur. "Minulý rok to znamenalo výpadok 150 miliónov, ktorý vláda kompenzovala, lenže znížila odvod za poistencov štátu o 100 miliónov eur, čiže reálne kompenzovala 50 miliónov eur. V tomto roku sa už o kompenzácii neohovorí vôbec," povedal Novotný. Budúci rok očakáva pomerne veľké problémy v nemocniciach s vykrytím zvýšenia platov sestier a zdravotníkov. "Druhé veľké riziko, okrem toho, že nie sú peniaze na platy, je dlh štátnych nemocníc, ktorý na konci roka presiahne 400 miliónov eur, ale minister Kažimír sa tvári, že to neexistuje, dokonca nenechal ani peniaze v rezerve," dodal Novotný. 


Mohlo by vás zaujímať: Záslužná a dobre platená práca v zahraničí: Pýtajú si Slovákov!


Parlament schválil podľa poslanca Petra Osuského (SaS) peniaze, ktoré nie sú. "Je to taká drobná ukážka, ako sa štyri roky nepohne vecou a ako sa potom pred voľbami síce tiež nepohne vecou, ale aspoň sa sľúbi, že sa v budúcnosti pohne," argumentoval. Podľa Osuského sú problémy v zdravotníctve tam, kde má štát dosah. "Súkromná popáleninová nemocnica v Košiciach-Šaci je už desaťročia súkromná a nikdy som nepočul o rozvrate v tej nemocnici. Pravdou je, že CT-čka sa kupujú tam, kde štát zmení zloženie dozornej rady tak, aby sa dal urobiť obchod," konštatoval Osuský. 

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) bude mať v budúcom roku k dispozícií na svoje výdavky 1,49 mld. eur. Najväčšia časť výdavkov pôjde na zdravotnú starostlivosť, a to 1,42 mld. eur. V tejto sume sú okrem iného zahrnuté aj platby za poistencov štátu, tie však nie sú v návrhu špecifikované. Na dobudovanie a inováciu záchrannej zdravotnej služby pôjde 14,1 mil. eur. 


Prečítajte si tiež: Situácia v zdravotníctve je neúnosná: Platy zdravotníkov treba riešiť


Ďalšie peniaze smerujú na tvorbu a implementáciu politík, konkrétne je schválená čiastka 36,67 mil. eur. Na prevenciu a ochranu zdravia je v rozpočte kapitoly suma 31,5 mil. eur. Príjmy ministerstva predstavujú 34,47 mil. eur. Z tejto sumy tvoria prostriedky z rozpočtu EÚ 23,35 mil. eur. 

Parlament zároveň schválil pozmeňujúci návrh poslancov Richarda Rašiho a Daniela Duchoňa (Smer-SD). Podľa neho má Vláda SR garantovať financovanie výdavkov súvisiacich s aplikáciou navrhovanej novely o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v rámci výdavkov kapitoly ministerstva na rok 2016 na úrovni 55 miliónov eur. Spomínaná novela upravuje platy zdravotníckych pracovníkov. Parlament o nej bude diskutovať v druhom čítaní na budúci týždeň v utorok.

Viac o téme: Peniaze Rozpočet Zdravotníctvo Plat Zdravotník Ivan Uhliarik
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy