Inšpektori rozbiehajú kontrolu: Zamestnancom i zamestnávateľom klepnú po prstoch

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Inšpektoráty práce si spoločne s úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny posvietia na zamestnávateľov, ktorí využívajú prácu načierno. Od pondelka (23. 11.) spúšťajú mimoriadnu celoslovenskú kontrolu nelegálneho zamestnávania a nelegálnej práce pod krycím názvom „Istota“, čo znamená istota zamestnanca pracovať legálne, istota peňažného príjmu, uspokojivých pracovných podmienok, istota pri poskytnutí dovolenky či istota zabezpečenia sociálnej ochrany.

"Skontrolovaných bude okolo 1500 podnikateľských subjektov, a to najmä pohostinstvá, jedálne a reštaurácie, maloobchod," uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič. V rámci nej sa bude zisťovať, či zamestnávateľ využíva závislú prácu fyzickej osoby a má s ňou založený pracovnoprávny vzťah, či ju včas prihlásil do registra Sociálnej poisťovne. Pokiaľ ide o štátnych príslušníkov tretej krajiny, skontrolujú, či majú povolenie na prechodný pobyt na účely zamestnania, povolenie na zamestnanie alebo či sa na území SR nezdržiavajú ilegálne.

Za závislú sa podľa Zákonníka práce považuje taká práca, ktorá je vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene a v pracovnom čase určenom zamestnávateľom.

Za nelegálne zamestnávanie hrozí pokuta od 2000 do 200.000 eur a ak ide o nelegálne zamestnávanie dvoch a viac fyzických osôb súčasne, najmenej 5000 eur. Zákon nepripúšťa pokutu znížiť.

"Okrem pokuty hrozí aj zápis do centrálneho, verejne prístupného registra na obdobie piatich rokov, pričom sa zamestnávateľ nemôže v rámci tohto obdobia uchádzať o zákazky hradené z verejných zdrojov, ale ani o čerpanie prostriedkov z eurofondov, štátnych dotácií a iných príspevkov od štátu. Týmto zamestnávateľom nebude vydané od príslušného inšpektorátu práce potvrdenie o tom, že neporušili zákaz nelegálneho zamestnávania," upozornil generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce (NIP) Andrej Gmitter. Register je zverejnený na webovom sídle NIP www.nip.sk. Hrozí aj zrušenie živnostenského oprávnenia.

Zamestnanci sa s podnetom môžu obrátiť na príslušný inšpektorát práce, prípadne na úrad práce. Zamestnávateľom NIP odporúča, aby si overili, či zamestnanec je prihlásený v registri Sociálnej poisťovne včas. Zdôvodnenie, že ekonómka či personalistka zabudla, inšpektori práce akceptovať nebudú. Inšpektoráty práce poskytujú aj bezplatné právne poradenstvo o tom, ako čo najúčinnejšie dodržiavať pracovnoprávne predpisy.

Viac o téme: Práca Zamestnanec Pracovník Zamestnávateľ Inšpektorát Načierno Kontrola
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy