Podnikatelia pozor na nekalé praktiky: Čakajú vás kontroly

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Špeciálne útvary kontroly inšpektorátov práce, tzv. kobry, odhaľujú prípady, keď zamestnanci nie sú včas prihlásení v Sociálnej poisťovni do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia napriek tomu, že majú písomnú pracovnú zmluvu alebo dohodu. Oneskorené splnenie tejto oznamovacej povinnosti je považované za nelegálne zamestnávanie. A to aj vtedy, keď zamestnávateľ doplatil odvody spätne a uhradil penále Sociálnej poisťovni.

"Včasné prihlásenie je také, ktoré zamestnávateľ vykoná ešte predtým, ako začne prideľovať prácu zamestnancovi. V tomto je zákon prísny a nepripúšťa zohľadnenie rôznych dôvodov na strane zamestnávateľa, ktoré viedli k neskorému splneniu oznamovacej povinnosti," upozornila hovorkyňa Národného inšpektorátu práce (NIP) Slavěna Vorobelová.

Za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania hrozí pokuta od 2000 eur do 200.000 eur, a ak ide o nelegálne zamestnávanie dvoch a viac fyzických osôb súčasne, najmenej 5000 eur. Pokutu nie je možné pod minimálnu sumu znížiť. Nelegálne pracujúcemu hrozí za priestupok pokuta do výšky 331 eur.


Prečítajte si tiež: Inšpektoráty práce spustili akciu "škrtič": Na toto si dajte pozor!​


Národný inšpektorát práce odporúča každému zamestnancovi overiť si svoje prihlásenie v registri sociálneho poistenia, a to prostredníctvom pobočky príslušnej poisťovne a zároveň požadovať pred nástupom do zamestnania písomnú pracovnú zmluvu, prípadne dohodu. V prípade pochybností môže podať podnet na príslušný inšpektorát práce, a to poštou, elektronicky, telefonicky prípadne osobne. Útvary 'kobry' tvorí 36 inšpektorov práce v rámci Slovenskej republiky, ktorí kontroly vykonávajú okrem bežného pracovného času rannej zmeny aj v popoludňajších a nočných hodinách, počas víkendov alebo sviatkov.

Viac o téme: Podnikateľ Poisťovňa Podnikanie Inšpektor Kontrola Sociálna
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy