Nezamestnanosť v Rimavskej Sobote spôsobil úpadok poľnohospodárstva: Pomôže toto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Vysoká nezamestnanosť v okrese Rimavská Sobota je spôsobená predovšetkým úpadkom poľnohospodárstva a jeho opätovné oživenie by ju mohlo nezanedbateľne znížiť. Tvrdí to predseda Gemerskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory František Tóth, ktorý sám v poľnohospodárstve podniká.

„V celom okrese sa zlikvidovalo vyše 2000 hektárov vinohradov, 1500 hektárov ovocných sadov a okolo 1000 až 1200 hektárov zeleninárstiev. Tieto odvetvia poľnohospodárstva dávali prácu aj menej vzdelaným ľuďom, keďže v rámci nich bola potrebná manuálna práca. No a, samozrejme, zároveň s tým padol aj celý potravinársky priemysel v meste Rimavská Sobota, ktorý tiež zamestnával veľký počet ľudí,“ konštatoval Tóth. 

Jedinú cestu k zvýšeniu zamestnanosti v okrese vidí v opätovnom oživení poľnohospodárskej výroby. „Investori sem nejdú a lepšie cesty sa tiež nestavajú, takže nemôžeme nič veľké očakávať. Ak si ľudia nepomôžu sami, nič sa tu nezmení,“ poznamenal.

Konkrétnym spôsobom môže byť podľa jeho názoru výraznejšie agropodnikanie mladých ľudí. „V niektorých prípadoch na rozbehnutie nie sú potrebné ani stroje. Stačí mať napríklad veľkú rodičovskú záhradu, prípadne si prenajať pol hektára pôdy. Tú stačí zorať a na jeseň vysadiť jahody, ktoré by sa určite dali bez problémov predať. Dôležité je hlavne začať, hoci aj na 20 ároch a postupne každý rok zvyšovať rozlohu. O pár rokov z toho môžu byť sadenice aj na dvoch či troch hektároch,“ načrtol postup predseda a dodal, že to zvládne i jeden človek. „Len treba mať chuť robiť,“ podotkol.

Za problém nepovažuje ani financie, keďže podľa jeho slov ide o malú investíciu. „Na výsadbový materiál sa dá vziať úver, prípadne môžu mladému človeku v začiatkoch finančne pomôcť rodičia,“ uzavrel.

Viac o téme: Nezamestnanosť Poľnohospodárstvo Rimavská Sobota
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy