Vláda zvýši platy štátnym zamestnancom: O koľko si prilepšia?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Vláda SR a odborári v kolektívnom vyjednávaní o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa dospeli k dohode. Platy štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v budúcom roku vzrastú o 4 %. Navýšenie bude mať finančný dopad na štátny rozpočet vo výške 148 miliónov eur. Vyplýva to z piatkového kola rokovaní, ktorého sa zúčastnili zástupcovia Konfederácie odborových zväzov, Nezávislých kresťanských odborov Slovenska a Všeobecného slobodného odborového zväzu za zamestnancov a splnomocnení zástupcovia za štát a zamestnávateľov.

Okrem zvýšenia platov sa vyjednávači dohodli aj na ďalších benefitoch, pracovný čas bude na úrovni 37,5 hodiny týždenne, v dvojzmennej prevádzke 36 a štvrť hodiny týždenne a v trojzmennej alebo nepretržitej prevádzke 35 hodín týždenne. "Príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie bude tvoriť najmenej 2 percentá z objemu zúčtovaných platov zamestnancov zúčastnených na doplnkovom dôchodkovom sporení, pričom ak zamestnávateľ nemá uzatvorenú zmluvu s dôchodcovskou správcovskou spoločnosťou ako zamestnanec, je povinný takúto zmluvu uzatvoriť," informoval Úrad vlády SR. Základná výmera dovolenky zamestnanca bude päť týždňov, vo výmere šiestich týždňov bude patriť zamestnancovi, ktorý do konca kalendárneho roka dosiahne najmenej 33 rokov veku. 


Prečítajte si tiež: Zdvojnásobte svoj plat: Postačí vám jediný rok​


Od začiatku tohto roka sa zamestnancom v štátnej a verejnej službe zvýšili platy o 1,5 % a od júla tohto roka mali vzrásť o ďalšie 1 %. Platové tarify pedagogických zamestnancov sa od začiatku tohto roka zvýšili o 5 %. Od 1. januára minulého roka platové tarify štátnych zamestnancov stúpli o pevnú sumu 16 eur. K rovnakému dátumu vzrástli o 16 eur aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe. Platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov sa od začiatku vlaňajška zvýšili o 5 %.

Viac o téme: Zamestnanec Plat Štátny Zvýšiť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy