Otestujte svoje IT schopnosti: Získať môžete certifikát, ktorý sa vám bude hodiť k životopisu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Slováci si už po piaty raz môžu overiť svoje schopnosti práce s počítačom, vedomosti o internete a sociálnych sieťach v tzv. IT Fitness Teste. Zároveň získajú certifikát, ktorý môžu priložiť k životopisu ako doklad o svojich IT zručnostiach. Test spustila IT Asociácia Slovenska v rámci európskej iniciatívy "Skills for Jobs" práve dnes.

IT Fitness Test si môže urobiť každý Slovák do konca decembra na webstránke itfitnesstest.sk. Online test obsahuje 25 otázok so štyrmi variantmi odpovedí z rôznych oblastí IT. "Test nie je určený "itečkárom", ale širokej verejnosti. Môže si ho urobiť každý, kto si chce preveriť svoje IT schopnosti. Po ukončení získa certifikát s hodnotením, na aké percento v teste uspel," uviedol prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský. Tí, ktorí test vyplnia, zároveň dostanú odporúčania, v ktorých oblastiach sa môžu zlepšiť. Do testu sa v minulých rokoch zapojilo viac ako 100.000 Slovákov. Priemerná hodnota úspešnosti dosiahla vlani úroveň 48 percent.

Do testu sa môžu zapojiť aj školy. Napríklad pre žiakov základných škôl je vytvorená špeciálna verzia testu. "Počítačová gramotnosť sa začína rozvíjať už s prvým tabletom alebo mobilom, ktorý rodičia často darujú deťom pri nástupe do školy," dodal Lelovský. Test preverí vedomosti detí aj v tom, ako sa vedia brániť pred šikanovaním na sociálnych sieťach alebo inými ohrozeniami z internetu.

Podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie Dušana Chreneka počítačové zručnosti sú dnes pre pracovný trh rovnako dôležité ako schopnosť písať, čítať a počítať. "Bez IT schopností je veľmi ťažké sa dnes uplatniť na pracovnom trhu. Už dnes polovica všetkých zamestnancov v EÚ sedí za počítačom," dodal. Slovensko je podľa neho v priemere EÚ, čo sa týka IT zručností.

Viac o téme: Počítač Certifikát Životopis Vedomosti IT
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy