Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov na Slovensku je chybou zdeformovaného vzdelávania

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Dlhodobý nedostatok kvalifikovaných pracovníkov na stavebnom trhu je prirodzeným dôsledkom zdeformovaného systému vzdelávania na všetkých stupňoch. Myslí si to Slovenská asociácia stavebných dozorov a odborne spôsobilých osôb (SASDARS), podľa ktorej štát riešenia odkladal a dnes na to môžu doplatiť štátne zákazky zníženou kvalitou a zvýšenou cenou.

Asociácia pripomenula, že po roku 1990 sa na základných školách odstránili všetky formy polyfunkčnej výučby, teda práca s drevom, kovom či pestovateľské práce. Zanikla tiež praktická výučba technikov v zrušených slovenských podnikoch v oblasti strojárstva a stavebného priemyslu. V stredoškolskom a vysokoškolskom vzdelávaní sa uprednostňujú najmä humanitné smery, marketing, manažment, obchod a iné nevýrobné odbory.

"Takto sme si v niekoľkých generáciách sami zlikvidovali záujem o výrobné odvetvia, hlavne v tých našich, niekoľko sto rokov budovaných tradičných kľúčových odvetviach ako poľnohospodárstvo, stavebníctvo a strojárstvo," upozornil prezident SASDARS Ivan Pauer.

Dnes podľa neho v stavebníctve akútne chýbajú remeselníci z celého spektra, konkrétne klampiari, tesári, kúrenári aj murári. "Skúsení i mladší remeselníci sa úspešne uplatňujú prakticky vo všetkých riadiacich a kontrolných funkciách priamo na stavbách a v projekciách v zahraničí a nemajú záujem vrátiť sa v aktívnom veku domov. O manuálne remeselné profesie drvivá väčšina našej mládeže už nemá záujem," zdôraznil Pauer.


Prečítajte si tiež: Slovenské univerzity hodnotila akreditačná komisia: Tieto dopadli najhoršie, sú v ohrození!​


Riešenie vidí v zmene vzdelávacieho systému na všetkých stupňoch, v znovuzavedení základov polyfunkčnej výučby na základných školách a podpore praktického vyučovania na stredných školách. Zodpovednosť za opatrenia pripisuje ministerstvám školstva a výstavby. "Je potrebné vrátiť stavebníctvu klasické celosvetovo uznávané štandardy kvalifikácií v celom spektre. K tomu je však potrebná kvalitná legislatíva v podobe nového stavebného zákona," domnieva sa prezident asociácie.

Za nevyhnutné považuje tiež zaviesť efektívne vzdelávanie pracovníkov v stavebnom sektore. Doterajší spôsob osvedčovania odbornej spôsobilosti pre výrobné činnosti prostredníctvom Slovenskej komory stavebných inžinierov (SKSI) označil Pauer za nefunkčný a kritizuje, že ministerstvá vôbec neuznávajú "vo svete všeobecne známu a u nás na stavbách 23 rokov chýbajúcu kvalifikáciu majster stavebnej výroby".

Viac o téme: Škola Školstvo Pracovník Vzdelanie Štúdium Nedostatok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy