Úrad práce spúšťa nový projekt: Príspevky pomôžu zamestnať mladých

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVAR) začína s realizáciou národného projektu s názvom Praxou k zamestnaniu. Ako na tlačovej besede uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič, zamestnávatelia môžu na základe tohto projektu žiadať úrady práce o viaceré príspevky, ak na polovičný úväzok dajú prácu na deväť mesiacov mladému nezamestnanému vo veku do 25 rokov, resp. do 29 rokov. Pri uchádzačovi o zamestnanie vo veku do 25 rokov stačí, ak je v evidencii úradu práce tri mesiace a pri nezamestnanom od 25 do 29 rokov sa vyžaduje šesťmesačná evidencia na úrade práce.

Na projekt, ktorý je financovaný z Operačného programu Ľudské zdroje, má ústredie práce vynaložiť 50 mil. eur, pričom vďaka nemu by malo získať prax 16 tisíc uchádzačov o zamestnanie vo veku do 29 rokov. Projekt sa nerealizuje v Bratislavskom kraji.

"Tento projekt je zameraný na to, aby počas deviatich mesiacov úrad práce zamestnávateľovi, ktorý sa rozhodne pomôcť takýmto mladým uchádzačom k získaniu praxe, prispieval k mzde vo výške 95 % celkovej ceny práce," povedal šéf ústredia práce. Takýto príspevok môže podľa neho dosiahnuť najviac 256,88 eura, čo predstavuje 95 % z celkovej ceny práce pri polovičnom úväzku a poberaní mzdy v sume 200 eur. Ide o polovicu zo mzdy vo výške 400 eur, pričom takúto výšku minimálnej mzdy na rok 2016 navrhuje rezort práce a sociálnych vecí. 


Prečítajte si tiež: Nemci sa boja utečencov: Prílev státisícov ľudí zrejme masívne zvýši nezamestnanosť​


Počas prvého obdobia, ktoré má trvať tri až šesť mesiacov, podporia úrady práce aj prácu tzv. mentora u daného zamestnávateľa, a to príspevkom na mentorovanie v sume najviac 64,22 eura mesačne na jedného mentorovaného zamestnanca. Po ukončení takéhoto zapracovania má nasledovať prax v takej dĺžke, aby obdobie zapracovania spolu s praxou trvali deväť mesiacov. "Úrad práce tiež prispeje príspevkom 56,65 eura na osobné ochranné prostriedky, pracovné pomôcky, či pracovné náradie," povedal. Takýto príspevok dostane zamestnávateľ počas deviatich mesiacov dvakrát, raz počas zapracovania a raz počas praxe. 

Rozdiel v porovnaní s absolventskou praxou je podľa šéfa ústredia práce v tom, že bývalý uchádzač o zamestnanie má reálne pracovné miesto na polovičný úväzok, má prideleného mentora, ktorý mu pomáha získať zručnosti a vedomosti a zároveň je v pracovnom pomere. "Zamestnávateľ má 5-percentnú spoluúčasť, to znamená, že aj vzťah zamestnávateľa k tomuto uchádzačovi, predpokladáme, že bude trocha iný, ako pri iných príspevkoch, kde zamestnávateľ neznáša žiadne náklady," povedal. Ďalším rozdielom je aj to, že kým pri vykonávaní absolventskej praxe zostáva absolvent v evidencii úradu práce, pri zamestnaní sa na polovičný úväzok ho úrad práce vyradí z evidencie nezamestnaných. 

Zamestnávateľom pritom môžu byť podnikatelia, neziskové organizácie, obce a vyššie územné celky, či rozpočtové a príspevkové organizácie.


Ste nezamestnaní? Sledujte najnovšiu ponuku práce na portáli Kariera.sk


Viac o téme: Mladý Nezamestnanosť Príspevok UPSVAR
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy