Slovenskí zdravotníci strácajú trpezlivosť: Hrozia výpoveďami!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Zdravotnícki pracovníci hrozia výpoveďami pre navrhovaný vládny zákon o úprave mzdy zdravotníckych pracovníkov, ktorý mieri do parlamentu. Vyplýva to z Deklarácie o pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru, ktorú predstavili zástupcovia Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA), Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA), Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov a Slovenskej komory fyzioterapeutov v stredu na spoločnej tlačovej konferencii pred Úradom vlády SR.

"Spojili sme sa všetci zdravotnícki pracovníci, aby sme na protest proti predkladanému návrhu zákona vyjadrili svoju vôľu na pripravenosť na ukončenie pracovného pomeru, pretože tri roky nás nikto nepočúval. Po rokovaniach, ktoré boli skôr monológ ako dialóg, vláda predložila tento návrh," uviedla predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká. Najzásadnejšia požiadavka bolo zvýšenie koeficientu za každé tri roky praxe o 0,03 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve pre sestry a pôrodné asistentky vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. "Je to spravodlivé, je to z historického hľadiska tak vždy dané u všetkých zdravotníckych pracovníkov, tak nevidíme dôvod, prečo by to nemalo platiť," poznamenala Kavecká. 

Ako informovala predsedníčka OZ SaPA, so zberom podpisov deklarácie už začali. "Chcem upozorniť, že táto deklarácia pripravenosti zdravotníckych pracovníkov na ukončenie pracovného pomeru nie je deklarácia proti našim zamestnávateľom, ale je to proti systémovej zmene, ktorá slovenskému zdravotníctvu len ublíži," upozornila Kavecká. Koľko podpisov chcú zástupcovia zdravotníckych pracovníkov vyzbierať, nekonkretizovali. 


Prečítajte si tiež: Vláda bude regulovať platy všetkých zdravotníkov: Pripravte sa na toto!


Jednou z požiadaviek v deklarácii je zabezpečiť platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace so zdravotnou starostlivosťou. Predstavitelia stavovských a odborových organizácií tiež žiadajú odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov na základe zákona vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bez diskriminácie. 

Požiadavkou je aj započítanie času materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky a práceneschopnosti do času odbornej praxe pre účely mzdového ohodnotenia. Podmienkou, ktorá by sa mala splniť, je zvýšenie počtu sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania. 

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej je spomínaná deklarácia test zamestnancov v zdravotníctve, či sú ochotní pre zmenu niečo urobiť. "Ak títo zamestnanci nebudú ochotní podpísať deklarácie, bude to svedčiť asi o tom, že nemajú snahu niečo zmeniť," doplnila. Ako dodala Lazorová, ak sa nezastabilizujú zdravotnícki pracovníci, nielen sestry, tak určite bude kvalita starostlivosti rapídne klesať. 

Viac o téme: Zdravotníctvo Zákon Mzda Zdravotník Výpoveď Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy