Sociálna poisťovňa výzvy už rozoslala: Ako dostať vyšší dôchodok čo najrýchlejšie?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Sociálna poisťovňa ukončila zasielanie výziev tým starobným dôchodcom, ktorým vznikne nárok na minimálny dôchodok. Ich povinnosťou je preukázať svoje iné príjmy, aby mohla Sociálna poisťovňa posúdiť, či spĺňajú všetky podmienky nároku na minimálny dôchodok. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

"Rýchla reakcia uchádzača o minimálny dôchodok na výzvu Sociálnej poisťovne, ktorú dostane na adresu bydliska, urýchli konanie o zvýšení dôchodku," upozornil.

Poberateľom dôchodku poisťovňa odporúča použiť čiastočne vyplnený formulár, ktorý im bol doručený spolu s výzvou. "Tlačivo treba vyplniť podľa poučenia a spolu s príslušnými potvrdeniami obratom zaslať Sociálnej poisťovni, ústredie, alebo ho osobne priniesť na ktorúkoľvek pobočku Sociálnej poisťovne," uviedol Višváder. O zvýšení dôchodku Sociálna poisťovňa rozhodne najneskôr do 60 dní od doručenia vyplnenej výzvy, pričom dôchodok zvýši spätne od 1. júla 2015.

Od začiatku júla sa na Slovensku zaviedol minimálny dôchodok. Podmienkou pre nárok naň je trvanie dôchodkového poistenia najmenej 30 rokov. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, tvorí minimálny dôchodok 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa zvyšuje za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia minimálna penzia v tomto roku predstavuje 340,8 eura.
Viac o téme: Dôchodok Výzva Poisťovňa Sociálna Minimálny
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy