Počet dôchodcov s exekúciou narastá: Ak sa jej chcete vyhnúť, dajte si pozor na toto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Počet dôchodkov, ktoré Sociálna poisťovňa (SP) kráti z dôvodu exekučných zrážok, stále narastá. Ku koncu júla ich poisťovňa evidovala 30.074.

Dôchodok sa exekvuje v prípade, ak dôchodca dobrovoľne neuhradil dlh voči určitému subjektu, ktorý v exekučnom konaní vystupuje v postavení oprávneného. Z údajov evidovaných v súvislosti s výkonom exekučných zrážok z dôchodkov vyplýva, že oprávneným subjektom, teda veriteľom, voči ktorému má dôchodca dlh, sú pri výkone exekučných zrážok z dôchodku najčastejšie nebankové subjekty, telekomunikační operátori a poskytovatelia dátových služieb, zdravotné poisťovne, Sociálna poisťovňa a banky.

Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov, a to najmä z radov poberateľov dôchodku alebo ľudí v preddôchodkovom veku, že odchodom do dôchodku možnosť výkonu exekučných zrážok z ich príjmu nezaniká. Priznanie dôchodku totiž neznamená skončenie zrážok. Dôchodkové dávky majú charakter príjmov, ktoré nahrádzajú odmenu za prácu a podľa platných právnych predpisov sú jedným z príjmov, na ktorý sa pri vykonávaní zrážok primerane použijú zákonné ustanovenia, ktoré upravujú vykonávanie zrážok zo mzdy povinného. 

Viac o téme: Dôchodca Sociálna poisťovňa Exekúcia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy