Na podporu podnikateľov vymysleli novinku: Vznikne nový typ spoločnosti?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Na Slovensku by mal vzniknúť nový typ obchodnej spoločnosti, a to Jednoduchá spoločnosť na akcie (j.s.a.). Predpokladá to návrh novely Obchodného zákonníka, ktorý na stredajšom rokovaní schválila vláda.

Cieľom právnej úpravy je podľa ministerstva spravodlivosti, ktoré návrh predložilo, ponúknuť komplexné riešenie pre rizikové investovanie do obchodných spoločností. Príkladom takéhoto investovania sú podľa ministerstva investície do startupov, ako podnikateľských iniciatív s vysokým inovačným a rastovým potenciálom, ktoré si nemôžu zabezpečiť financovanie cez banky.

Navrhovaná jednoduchá akciová spoločnosť predstavuje hybridnú formu kapitálovej spoločnosti preberajúcu prvky spoločnosti s ručením obmedzeným aj akciovej spoločnosti. "Pôjde o novú formu obchodnej spoločnosti, na ktorú sa budú vzťahovať viaceré zákonné ustanovenia o súkromnej akciovej spoločnosti, nepôjde však o podtyp akciovej spoločnosti," priblížilo ministerstvo. 

Akcie spomínaného typu firmy budú môcť byť vydané iba v podobe zaknihovaného cenného papiera. Vytvoriť by sa mal aj register akcionárov j.s.a., ktorý bude vedený centrálnym depozitárom cenných papierov a verejne prístupný.

Viac o téme: Podnikateľ Spoločnosť Podnikať Jednoduchá spoločnosť na akcie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy