Učitelia chcú pridať viac: Zvýšenie im sľúbili, nezdá sa im adekvátne!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Predsedníctvo školských odborov nesúhlasí s návrhom vlády na zvýšenie platov štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnej správe v budúcom roku o 1,3 percenta. Školské odbory trvajú na spoločnom návrhu konfederácie odborových zväzov, v ktorom žiadali valorizáciu platov všetkých zamestnancov školstva o sedem percent. Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek s tým, že slovenské školstvo je dlhodobo finančne poddimenzované a pri hodnotení platov je v rámci OECD na posledných priečkach.

Minister školstva Juraj Draxler dnes odborárov ubezpečil, že prvý návrh rozpočtu od ministerstva financií na zvýšenie platov je preňho rovnako neprijateľný a nemôže súhlasiť s navýšením iba o 1,3 percenta. Neprijateľné je však preňho aj požadované sedempercentné navýšenie platov, keďže to nie je v súlade s možnosťami verejných financií. "Viem si predstaviť navýšenie platov približne rovnaké, ako minulý rok, keď to bolo päť percent," dodal Draxler s tým, že chce aby zvýšenie pokrývalo aj pedagogických pracovníkov vo vysokom školstve. Ondek dodal, že ak by sa kolektívne vyjednávanie vyvíjalo nepriaznivým smerom, je možný aj protest. 


Prečítajte si tiež: Hádajte, kde Slovák zarobí najviac: Najlepšie peniaze dostanete v tejto firme​


Odbory zároveň žiadajú aj systémovú zmenu v súvislosti so stupnicou platových taríf zamestnancov školstva. Ondek upozornil, že je nesystémové, ak vláda schváli výšku minimálnej mzdy, no svojím nariadením zároveň príjme stupnice platových taríf pod minimálnou mzdou. Výsledkom je, že minimálnu mzdu poberajú zamestnanci zaradení do prvej až siedmej platovej triedy. Rovnakú mzdu teda dostávajú napríklad kuchárka či hospodárka školy. Odborári žiadajú upraviť stupnice platových taríf tak, aby v prvej tarifnej triede a prvom tarifnom stupni začínali minimálnou mzdou. Minister chce ešte o novelizácii platov rokovať s ministerstvom práce. 


Prečítajte si tiež: Ste zvedaví na názory skutočných ľudí? Toto si Slováci myslia o svojich platoch​


Ondek dnes zároveň upozornil, že vláda ešte stále neschválila správu o systémových zmenách v školstve, ktorú mala prerokovať na jeseň 2013. Podľa odborov to potvrdzuje, že školstvo nie je pre vládu prioritou. Draxler na to reagoval vyhlásením, že už túto jeseň chce mať pripravenú aktualizovanú správu o stave školstva alebo sériu koncepčných dokumentov, ktoré pomenujú, kde sa školstvo dnes nachádza a čo potrebujeme, aby sa posunulo na vyššiu úroveň. "Zmeníme možno niektoré časti, ktoré sa týkajú dát," dodal Draxler.

Viac o téme: Školstvo Zvyšovanie Učitelia Plat
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy