Zamestnávatelia sa sťažujú: Štát má na zvyšovanie platov dvojaký meter

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Na dvojaký meter štátu pri rokovaniach o zvyšovaní platov zamestnancov dnes poukázala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Tvrdí, že kým v rokovaniach o zvyšovaní miezd vyplácaných zo štátneho rozpočtu je vláda oveľa opatrnejšia a k nárastu platov pristupuje veľmi citlivo, pri minimálnej mzde je jej prístup najmä na úkor súkromného sektora razantnejší.

Asociácia vyjadrila pochopenie pre postoj vlády a samosprávy, ktoré navrhujú zvýšiť mzdové tarify v štátnej a verejnej službe o 1,3 %. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR pritom požaduje nárast až o 7 %. Rovnako citlivý a opatrný prístup by však podľa AZZZ mal štát uplatniť aj pri zvyšovaní minimálnej mzdy na budúci rok.

Minimálna mzda na rok 2016 by mala podľa vyjadrení vlády SR vzrásť až o 5 % a zo súčasných 380 eur sa má priblížiť k hranici 400 eur mesačne. Zamestnávatelia upozornili, že zvýšenie minimálnej mzdy má negatívny dosah na náklady a konkurencieschopnosť všetkých podnikateľov a zamestnávateľov v súkromnom sektore.


Prečítajte si tiež: Česi dostávajú vyššie platy ako my: Koľko zarobil priemerný Slovák?


„My ako zamestnávatelia chápeme tento postoj vlády, že argumentuje ekonomickými ukazovateľmi, odkazuje na predpokladanú mieru inflácie na rok 2016, ktorá má dosiahnuť 1,3 % a musí brať ohľad na limity dané rozpočtom a predpokladaným stavom verejných financií v budúcom období,“ uviedol generálny sekretár AZZZ Oto Nevický. Nazdáva sa však, že aj ich argumenty v súvislosti s rastom minimálnej mzdy by mali nájsť viac pochopenia a v rokovaniach týkajúcich sa či rastu minimálnej mzdy, alebo zvyšovania platov v oblasti štátnej a verejnej služby by sa mal používať rovnaký meter.

„V rokovaniach o zvyšovaní miezd vyplácaných zo štátneho rozpočtu je štát oveľa opatrnejší a k samotnému zvyšovaniu platov pristupuje veľmi citlivo, prísne s ohľadom na ekonomiku a rozpočtové možnosti, a naopak, v rokovaniach o minimálnej mzde a od nej sa odvíjajúceho všeobecného mzdového vývoja je ten prístup, na úkor najmä súkromného sektora, veľmi razantný,“ zdôraznil Nevický.

Viac o téme: Zamestnanec Plat Mzda Zamestnávateľ Štát
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy