Rodičia si prilepšia: Materská porastie a vieme o koľko

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Suma materskej dávky sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka, ktoré v máji po sneme strany Smer-SD predstavil premiér Robert Fico.

"Cieľom návrhu zákona je výraznejšie podporiť rodičov detí, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku vykonávali zárobkovú činnosť a boli nemocensky poistení," uviedlo ministerstvo. Materská dávka by mala od 1. januára budúceho roka stúpnuť aj tomu rodičovi, ktorý začne dostávať túto dávku pred 1. januárom budúceho roka a bude ju poberať po 31. decembri tohto roka.

Novela zákona má tiež odstrániť rozdiely v právnej úprave opätovného vzniku trvalého nároku na výplatu vdovského dôchodku vdov, ktoré ovdoveli do 31. decembra 2003, v porovnaní s vdovami, ktoré ovdoveli po tomto dni. Tieto rozdiely spočívajú v časovom obmedzení možnosti splnenia podmienok na trvalý nárok na vdovský dôchodok alebo trvalý nárok na jeho výplatu. "Vdovám, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004 a ktorým zanikol nárok na vdovský dôchodok alebo nárok na jeho výplatu, sa bude posudzovať opätovný nárok na tento dôchodok alebo nárok na jeho výplatu podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004," uviedlo ministerstvo. Možnosť splnenia stanovených podmienok tak už nebude časovo obmedzená. 

"Taktiež sa odstraňuje súčasné časové obmedzenie, počas ktorého musel vdovec, ktorý ovdovel pred 1. januárom 2004, splniť zákonom ustanovené podmienky na priznanie vdoveckého dôchodku," uviedlo ministerstvo.

Viac o téme: Peniaze Dovolenka Materská Dávka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy