Sme žobrákmi Európy? Kto si dovolenku dovoliť nemôže a kto si bude užívať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Na dovolenku nemá peniaze 42 % Slovákov a zadlžiť sa pre ňu tiež nechcú. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra GFK medzi 8040 zákazníkmi spoločnosti Provident Financial na Slovensku, v Česku, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Litve a Mexiku.

Peniaze na dovolenku chýbajú takmer polovici Európanov. Najhoršie je na tom Maďarsko, kde si ju nemôže dovoliť 57 % ľudí. Z úspor dovolenkovali najmä Bulhari (40 %), ale tiež Rumuni a Česi (30 %), čo je výrazne nad európskym priemerom na úrovni 22 %, ku ktorému sú najbližšie aj Slováci (21 %). Len 6 % opýtaných by si na dovolenku požičalo, nie však od príbuzných či priateľov.

Dovolenkovať chcú ľudia väčšinou doma, iba Rumuni a Bulhari sú odhodlaní viac cestovať po svojej krajine. Len 8 % opýtaných Európanov chce do tohtoročného relaxu investovať viac peňazí ako vlani. Zámery Slovákov zodpovedajú európskemu priemeru, Česi sú o polovicu pod ním (4 %). Ak už sa však našinci rozhodnú minúť na dovolenke viac, pre polovicu z nich to bude vyše 270 eur. Zídu sa najmä tým, ktorí plánujú spoznávať krásy Slovenska (15 %) alebo cestovať do zahraničia (20 %).


Prečítajte si tiež: Psychologička radi pracujúcim: Ak si chcete na dovolenke oddýchnuť, toto určite nerobte!


"Či už cestujeme za hranice, alebo oddychujeme doma, dovolenka je udalosť, na ktorú môžeme našu peňaženku pripravovať celý rok. Aj keď čakáme na last minute ponuku, počítame s istou sumou, takže financie na relax môžeme včas oddeliť od bežných výdavkov," uviedol Marián Kolembus z Providentu.

"Ak sa však rozhodnete financovať dovolenku z požičaných peňazí, určite sa rozhodujte s chladnou hlavou, aby ste ju nesplácali ešte do ďalšieho leta. Dajte si teda pozor, koľko a od koho si požičiate. Tie najviac lákavé ponuky z rôznych inzerátov často nemusia byť seriózne a v medziach zákona," upozornil.

Viac o téme: Peniaze Dovolenka Slovensko Maďarsko Európa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy