V novele Zákonníka práce sa ich chceli zbaviť: Prídu zamestnanci o "gastráče"?

Zdroj: SITA

Gastrolístky sa na Slovensku nezrušia. Dvojica poslancov Národnej rady (NR) SR Juraj Droba (SaS) a Miroslav Kadúc (OĽaNO) totiž pri dnešnom hlasovaní v parlamente neuspeli so svojím návrhom novely Zákonníka práce. Ňou chceli zrušiť gastrolístky, keď podľa nich predstavujú zvýšené výdavky pre zamestnávateľov a reštaurácie. Plénum ale novelu neposunulo do druhého čítania.

Drobovi a Kadúcovi sa nepáčilo, že emitentom stravných lístkov stačí na dosiahnutie pravidelného príjmu fakt, že gastrolístky existujú. "Na druhej strane, pre zamestnávateľov a reštauračné zariadenia to predstavuje zvýšené výdavky, ktoré by mohli pri svojej činnosti ušetriť, resp. použiť inak," argumentovali opoziční poslanci.

Zákonník práce chceli Droba a Kadúc zmeniť tak, aby zamestnávateľ dal zamestnancovi namiesto lístkovpríspevok, a to 55 % z ceny jedla a zároveň mu nestrhával zo mzdy peniaze, ktorými sa na stravných lístkovspolupodieľal, a to 45 % z ceny jedla.

"Zamestnanec by tak mal vyššiu mzdu a to, akým spôsobom by sa rozhodol s týmito peniazmi naložiť, je na jeho rozhodnutí. Buď by si za to kúpil obed ako doteraz, alebo by tieto peniaze využil inak. Dnes nie je výnimkou, že za tzv. gastrolístky si zamestnanci nekupujú obedy, ale napríklad za ne nakupujú v predajniach potravín," uviedli Droba a Kadúc.

Viac o téme: Zákon Gastrolístky Zrušiť Poslanec
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy