Univerzita Komenského je v TOP päťstovke medzinárodného rebríčka univerzít

Univerzita Komenského v Bratislave - Ilustračné fotoUniverzita Komenského v Bratislave - Ilustračné foto Zdroj: SITA

Univerzita Komenského v Bratislave si zlepšila svoje postavenie v medzinárodnom rebríčku univerzít - University Ranking by Academic Performance (URAP), v ktorom obsadila 474. miesto. Zaznamenala tak posun o 21 miest. TASR o tom informovala Andrea Földváryová, vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského.

 

 

 

"UK je jedinou slovenskou univerzitou v prvej päťstovke. Ďalšie slovenské univerzity sú až za hranicou tisícky," povedala Földváryová. Pre Univerzitu Komenského ide o kontinuálne zlepšovanie umiestnenia v tomto rebríčku už tretíkrát za sebou.

Medzinárodný rankingový systém URAP je každoročne zverejňovaný rebríček najlepších 2000 vysokých škôl z celého sveta, ktoré predstavujú desať percent najvýkonnejších vysokých škôl na svete.

"Opakované umiestnenie našej univerzity v prvej päťstovke rebríčka URAP a súčasne aj zlepšenie našej pozície je dôkazom rastúcej kvantity i kvality výskumu v celosvetovom porovnaní univerzít, preukázanej počtom citácií vedeckých prác vo významných medzinárodných časopisoch, ako aj medzinárodnou spoluprácou vedcov z UK," reagoval rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.      

Karol Mičieta, Rektor Univerzity Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

 

Rebríček URAP bol prvýkrát vytvorený v roku 2009 na pôde Middle East Technical University v tureckej Ankare. Jeho kritériá vychádzajú zo šiestich objektívnych a merateľných parametrov, akými sú počet vedeckých článkov kombinovaný s počtom citácií prác vedcov, vedecká produktivita, význam časopisov či miera kvality citácií.
 

Umiestenie Univerzity Komenského potvrdzuje aj certifikát, ktorý Univerzita Komenského dostala od hodnotiacej inštitúcie.

 

Pozrite si prehľad 10 univerzít, ktoré sa umiestnili na čele rebríčka:

  1. Harvardská univerzita (USA)
  2. Univerzita v Toronte (CAN)
  3. Oxfordská univerzitav (UK)
  4. Univerzita Johna Hopkinsa (USA) 
  5. Cambridgeská univerzita (UK)
  6. University college v Londýne (UK)
  7. Stanfordská univerzita (USA)
  8. Kalifornská univerzita v Berkeley (USA)
  9. Massachusettský technologický inštitút (USA)
  10. Michiganská univerzita (USA) 
Viac o téme: Univerzita Komenského Univerzita Komenského v Bratislave Rebríček univerzít
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, urapcenter.org; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy