Firmy vyžadujú angličtinu, kurzy však zamestnancom neplatia

Firmy vyžadujú angličtinu, kurzy však zamestnancom neplatiaFirmy vyžadujú angličtinu, kurzy však zamestnancom neplatia Zdroj: thinkstock.com

Bez perfektnej znalosti anglického jazyka si dnes slušnú prácu nenájdete! Túto vetu počula zrejme väčšina Slovákov. Vyše polovica opýtaných potvrdila, že bez angličtiny sa v práci skutočne nepohne, iba 20 % z nich ju však naozaj ovláda. Firmy ale kurzy cudzieho jazyka zamestnancom platiť nechcú. Také sú výsledky prieskumu jazykovej školy Lemon Language Center.

Prieskum bol realizovaný na vzorke vyše 350 respondentov, prevažne z hlavného mesta. Išlo o pracujúcich ľudí, najmä z odborných odvetví – či už marketérov, personalistov alebo finančníkov.

Jazyková škola Lemon Language Center vyučuje angličtinu na všetkých úrovniach.

„Všeobecná angličtina podaná zaujímavým spôsobom je a vždy bude žiadaná. V posledných rokoch však narastá  dopyt práve po obchodnej angličtine (Business English). Rozhodli sme sa preto zistiť, aká je situácia na trhu – aký je záujem, motivácia a možnosti, a tak uspokojili potreby ľudí, ktorí sa chcú v angličtine zdokonaľovať,“ vysvetľuje majiteľka Lemon Language Center Lucia Oravcová.

Polovica opýtaných potvrdila, že angličtina je pre nich v práci absolútnou nutnosťou, iba 10 % ju nepotrebuje vôbec. Jazyk svojho odboru ovláda dokonale iba 10 % respondentov. Potvrdil sa aj často skloňovaný fakt, väčšina ľudí má stres hovoriť v pracovnom styku po anglicky – až 67 %.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

 

Pre niekoho je to motivačný, pre iného demotivačný faktor, že v práci je angličtina vyžadovaná. Aj preto prichádzame s ponukou špecifických kurzov obchodnej angličtiny určených pre rôzne odvetvia. Celkové výsledky však vyjadrujú, že požiadavka na strane zamestnávateľa je, no len málo spoločností zamestnancov vo vzdelávaní podporí,“ potvrdila Lucia Oravcová.

Napriek tomu, že spolu až 90 % opýtaných potrebuje odbornú angličtinu v práci, u svojho zamestnávateľa s účtom za kurz cudzieho jazyka nepochodia. Jazykové vzdelanie totiž firma hradí iba 11 % z respondentov. Z polovice išlo o zamestnancov medzinárodných firiem, polovica opýtaných bola zo slovenských spoločností.

Prieskum jazykovej školy Lemon Language Center dokázal, že angličtina, ako medzinárodný jazyk, stále naberá na význame. Ovládať ju na business úrovni potrebujú zamestnanci z rôznych odborov. Realitou však ostáva, že úroveň cudzieho jazyka na Slovensku je stále na nedostačujúcej úrovni. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Lemon Language Center

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy