Pozor! Invalidní dôchodcovia môžu požiadať o starobný dôchodok

Invalidní dôchodcovia môžu požiadať o starobný dôchodok.Invalidní dôchodcovia môžu požiadať o starobný dôchodok. Zdroj: thinkstock.com

V praxi môže nastať situácia, že vypočítaný starobný dôchodok je vyšší ako invalidný. V takomto prípade bude dôchodcovi vyplácaná suma, ktorá je pre neho výhodnejšia. Musí však o to požiadať Sociálnu poisťovňu.

Invalidní dôchodcovia po dovŕšení dôchodkového veku môžu požiadať Sociálnu poisťovňu (SP) o priznanie starobného dôchodku. Na základe žiadosti o priznanie starobného dôchodku poisťovňa vypočíta sumu starobného dôchodku.

 

Túto sumu porovná so sumou vyplácaného invalidného dôchodku a naďalej bude vyplácať ten dôchodok, ktorého suma bude vyššia. Dôchodcovi sa tak vždy bude vyplácať ten dôchodok, ktorý je preňho výhodnejší. Ak poberateľ invalidného dôchodku nepožiada o priznanie starobného dôchodku, bude sa mu aj po dovŕšení dôchodkového veku vyplácať invalidný dôchodok v sume, ktorá môže byť nižšia ako suma starobného dôchodku.


Mohlo by vás zaujať: 6 noviniek o dôchodkoch na Slovensku



O priznanie starobného dôchodku môže poberateľ invalidného dôchodku požiadať prostredníctvom pobočky SP v mieste svojho trvalého bydliska, najskôr dovŕšením dôchodkového veku alebo kedykoľvek po tomto dátume.

Viac o téme: Domáce Dôchodca Dôchodok Invalidný dôchodok Dôchodcovia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy