Zamestnávatelia neustále robia chyby. Posvietila si na nich kontrola!

Sociálna poisťovňa zintenzívnila kontroly zamestnávateľov.Sociálna poisťovňa zintenzívnila kontroly zamestnávateľov. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávatelia robia čím ďalej, tým viac chýb. Najčastejšie dochádza ku chybám prihlasovaní nových zamestnancov, pri vypĺňaní registračných listoch pre Sociálnu poisťovňu. Za chyby im hrozia pokuty!

Sociálna poisťovňa (SP) v súvislosti s opakujúcimi sa chybami zamestnávateľov zvýšila počty ich kontrol. Pracovníci poisťovne za I. štvrťrok 2015 vykonali u zamestnávateľov 4222 kontrol, pričom u nich skontrolovali údaje za 87.014 poistencov.

V januári uskutočnili 1206 kontrol, vo februári 1441 a v marci 1575 kontrol. Rovnako stúpajúcu tendenciu má aj počet kontrolovaných poistencov. Skontrolovali ich v januári 21.522, vo februári 31.653 a v marci 33.839.

V roku 2014 predstavoval priemerný mesačný počet kontrol zamestnávateľov 1217 a počet skontrolovaných poistencov bol v priemere 23.065 za mesiac.

Za chyby hrozia zamestnávateľom pokuty

Za 1. štvrťrok 2015 opravili zamestnanci pobočiek Sociálnej poisťovne u zamestnávateľov pri kontrole spolu 8324 chýb v registračných listoch (RLZ a RLFO) a ďalších 55.343 chýb v mesačných výkazoch poistného a výkazoch poistného (MVP/VP).

Počet chýb zamestnávateľov od začiatku roka rastie. Kým v januári bolo pri kontrolách opravených 2079 chýb v registračných listoch a 11.521 v spomínaných výkazoch, vo februári to bolo 3004 v RLZ a RLFO a 20.049 chýb v MVP/VP a v marci opravili zamestnanci pobočiek pri kontrolách až 3241 chýb v RLZ a RLFO a ďalších 23.773 v MVP/VP.

S cieľom obmedziť chybovosť vo výkazoch pobočky SP pripravujú na máj ďalšiu sériu školení na elimináciu nesprávnych postupov zamestnávateľov v oblasti sociálneho poistenia. Zamestnávatelia sa aktívnou účasťou na školeniach môžu v budúcnosti vyhnúť možným pokutám a penále za chyby, ktoré zamestnanci poisťovne opakovane objavujú pri kontrolách plnenia ich povinností v oblasti sociálneho poistenia.

Zamestnávatelia okrem pripravovaných školení môžu otázky správneho postupu pri registrácii svojich zamestnancov a plnení si odvodových povinností konzultovať aj priamo v pobočkách, a tiež telefonicky či mailom prostredníctvom Informačno-poradenského centra. Potrebné informácie môžu zamestnávatelia získať aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Chyby zamestnávateľov pri platení poistného.

Viac o téme: Domáce Sociálna poisťovňa Zamestnávatelia Chyby Kontrola Prihlasovanie zamestnancov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy