Najprv prepúšťa, potom vytvára stovky nových pracovných miest

Výroba žiaroviek v závode Osram Slovakia v Nových Zámkoch.Výroba žiaroviek v závode Osram Slovakia v Nových Zámkoch. Zdroj: SITA

Spoločnosť Osram v Nových Zámkoch prepustila v tomto mesiaci 40 zamestnancov a znížiť stav má aj v ďalšom období. Avizované prepúšťanie platí pre niektoré výrobné divízie. Zároveň však v niektorých častiach výroby plánujú nábor nových zamestnancov, a to v Nových Zámkoch a Nitre.

Akciová spoločnosť Osram v Nových Zámkoch v marci prepustila zhruba 40 zamestnancov, ďalší by údajne mali odísť v nasledujúcich troch vlnách prepúšťania. Spoločnosť podľa informácie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Nových Zámkoch prepúšťanie neavizovala.

Regionálny riaditeľ spoločnosti Osram pre Slovensko, Českú republiku a Maďarsko Róbert Verbich vo svojom stanovisku k aktuálnemu prepúšťaniu uviedol, že Osram plánuje mať na Slovensku v strednodobom horizonte stabilný počet zamestnancov.

„Nakoľko je náš závod komplexný a pokrýva tri výrobné divízie, nevylučujeme adaptáciu počtu zamestnancov na aktuálne potreby trhu. Potenciálne znižovanie kapacity v niektorej z výrobných divízií môže súčasne viesť k náboru nových pracovníkov v inej oblasti výroby. V uplynulom roku a pol sme napríklad zamestnali približne 150 ľudí v divízii montáže svietidiel,“ reagoval Verbich na otázku prepúšťania.

Vo februári tohto roka zamestnávala spoločnosť 1189 zamestnancov.

Nemecký výrobca žiaroviek Osram, ktorého súčasťou je aj závod na Slovensku, predstavil v júli minulého roka nový program úspor. Ten zahŕňal aj zrušenie približne 7800 pracovných miest, z toho 1700 v Nemecku a 6100 v ostatných krajinách.

„Osram Push, globálny program reštrukturalizácie, sa týka aktuálnej celosvetovej organizácie koncernu Osram. Firma na Slovensku bude v budúcich obdobiach naďalej profitovať z našich konkurenčných výhod, ako sú napríklad kvalita a cena práce. Dôkazom toho je aj budovanie ďalšieho Shared Service Centra v Nitre pre región EMEA,“ konštatoval Verbich.

Výroba žiaroviek v závode Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

V organizácii Shared Service v Nových Zámkoch a Nitre plánuje Osram v horizonte troch rokov vytvoriť niekoľko stoviek nových pracovných miest. Podľa Verbicha bude centrum zabezpečovať administratívne činnosti najmä v oblastiach účtovníctvo, controlling, nákup a zákaznícky servis.

Podľa primátora Nových Zámkov Otokara Kleina by mali nové pracovné miesta vzniknúť predovšetkým v Nitre.

„Predošlé vedenie mesta nedokázalo prispieť k vytvoreniu podmienok na rozšírenie výroby spoločnosti Osram v Nových Zámkoch. Vytvoriť tieto plánované stovky pracovných miest v meste Nové Zámky pri súčasnom stave nezamestnanosti by bolo citeľným zlepšením,“ zverejnil informáciu z rokovania zástupcov mesta a firmy primátor.

Súčasná miera nezamestnanosti v okrese Nové Zámky dosahuje 10,89 %. Verbich nekonkretizoval, koľko pracovných miest by malo vzniknúť v Nitre a koľko v Nových Zámkoch.

„Momentálne sme v prípravnej fáze a hovoríme o niekoľkých stovkách pracovných miest. Finálne číslo už bolo interne definované, ale vzhľadom na rozhodovacie procesy ho zatiaľ nemôžeme zverejniť,“ konštatoval.

Zaujímavé pracovné ponuky: Nové Zámky a Nitra

Viac o téme: Osram Domáce Miesto Nové zámky Prepúšťanie Nábor Miesta Nové pracovné miesta Osram slovakia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy