15 najdôležitejších vecí o daňovom priznaní. Kto ho podáva a kto nie!

Podanie daňového priznaniaPodanie daňového priznania Zdroj: SITA

Ak ste v roku 2014 zarobili viac ako 1 901,67 eura, daňové priznanie musíte podávať. Existujú však aj výnimky, kedy ste nezarobili nad túto sumu, ale daňové priznanie sa vám oplatí podať, pretože štát vám daň vráti. Týka sa to hlavne rodičov na rodičovskej dovolenke, dôchodcov a nezamestnaných, ktorí si počas roka privyrábali.

 
  1. Daňové priznanie podáva každý, kto mal príjmy za minulý rok vyššie ako 50 percent nezdaniteľnej časti (1 901,67 eura).
  2. Daňové priznanie podávajú aj rodičia na rodičovskej dovolenke alebo dôchodcovia, ktorí vlani zarobili viac ako 1 901,97 eura. Pracovať mohli na dohodu alebo si privyrábať aj v cudzine.
  3. Daňové priznanie podáva aj fyzická osoba, ktorá mala daňovú stratu. Právnické osoby podávajú všetky daňové priznanie.
  4. Daňové priznanie treba podať aj pri príjme z prenájmu nad 500 eur.
  5. Daňové priznanie je potrebné podať do 31. marca (utorok). Ak tento termín nestíhate, môžete daňový úrad požiadať o odloženie o jeden, dva alebo tri mesiace (pri príjmoch zo zahraničia až o šesť mesiacov). Daňovému úradu je potrebné zaslať oznámenie do 31. marca.
  6. V daňovom priznaní je možné uplatniť nezdaniteľnú časť na zdaňovacie obdobie roka 2014, a to vo výške 3 803,33 eura.
  7. Daňové priznanie typu A podáva daňovník, ktorý dosiahol iba príjmy zo závislej činnosti, t.j. zo zamestnania na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
  8. Daňové priznanie typu B podáva daňovník, ktorý dosiahol príjem z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti, príjem z prenájmu nehnuteľností, príjem z kapitálového majetku, alebo ostatný príjem, ako napr. príjem z nepeňažnej výhry, z predaja nehnuteľnosti, príjem z vyplatenia podielového listu a pod.
  9. Daňové priznanie môžu podať aj rodičia, ktorí boli časť roka na materskej alebo rodičovskej dovolenke a dosiahli príjmy zo závislej činnosti nižšie ako 1 901,97 eura. Podať ho môžu dobrovoľne, nie sú povinní ho podať.
  10. Daňové priznanie môžu dobrovoľne podať aj dôchodcovia, aj keď ich zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 1 901,67 eura. Môže vzniknúť preplatok, ktorý daňový úrad vráti, ak oň požiadate. Preplatok však musí byť vyšší ako 5 eur.
  11. Daňové priznanie môžu, ale nemusia, podať dohodári, ktorých príjem bol nižší ako 1 901,67 eura.

Podanie daňového priznania Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA

Daňové priznanie nepodávajú:

  1. Daňové priznanie nemusí podať živnostník, ktorý mal príjem do 1 901,67 eura a nezaznamenal stratu.
  2. Daňové priznanie nepodávajú nezamestnaní. Dávka v nezamestnanosti je príjmom oslobodeným od dane.
  3. Dani z príjmom nepodliehajú sociálne dávky – nemocenské, ošetrovné, materské, prídavky na dieťa a rodičovský príspevok.
  4. Od dane z príjmov sú oslobodené aj všetky dôchodkové dávky – starobný dôchodok, invalidný dôchodok, vdovský a vdovecký dôchodok, sirotský dôchodok, výsluhový dôchodok.

Podanie daňového priznania Galéria fotiek (3) Zdroj: SITA

Viac o téme: Nezamestnaní Dôchodca Daňové priznanie Rodič Daň Zárobok Príjem Daň z príjmu Dohodár
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: SITA, Text: ami, Zdroj: financnasprava.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy