Novela Zákonníka práce sprísňuje podmienky zamestnávania ľudí

Branislav Ondruš, štátny tajomník MPSVaR SR Branislav Ondruš, štátny tajomník MPSVaR SR Zdroj: SITA

Na Slovensku aktuálne pôsobí viac ako tisíc agentúr dočasného zamestnávania. V priebehu dvoch rokov by ich počet mal klesnúť na stovku. Štátny tajomník Branislav Ondruš dokonca považuje ich neexistenciu za najjednoduchšie riešenie.

V priebehu dvoch rokov by sa mohol znížiť počet agentúr dočasného zamestnávania na Slovensku zo súčasných viac ako 1000 na asi 100. Uviedol to na zasadnutí Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš (Smer-SD). Prispieť k tomu podľa neho majú sprísnené pravidlá, ktoré rezort zavádza novelou Zákonníka práce a ktoré odobrili aj členovia výboru.

Aktuálne v SR pôsobí vyše 1000 agentúr dočasného zamestnávania.

"Očakávam, že v priebehu dvoch rokov klesne počet agentúr približne na stovku, možno dokonca až pod stovku agentúr na Slovensku. Ten trh sa jednoducho prirodzene vyčistí," domnieva sa Ondruš.

Ako zdôraznil, legislatívne zmeny majú zabrániť zneužívaniu tohto spôsobu zamestnávania, kde sa agentúry snažia znižovať svoje náklady napríklad formou cestovných náhrad.

Poslanec NR SR Pavol Hrušovský (KDH) sa naňho obrátil s otázkou, či ministerstvo neuvažovalo o zrušení možnosti agentúrneho zamestnávania. Agentúry totiž označil za zbytočný medzičlánok v celom procese.

"Niekoľkokrát sme svedkami hľadania rôznych obmedzení pre agentúry, ale vždy na to doplatí ten zamestnanec. Mne by sa táto cesta zdala byť asi najlepšia, aby sme odstránili aj do budúcnosti problémy, ktoré agentúrne zamestnávanie so sebou prináša," konštatoval.

Ondruš priznal, že Slovensko má s fungovaním agentúr dočasného zamestnávania veľké problémy a sám považuje ich neexistenciu za najjednoduchšie riešenie.

"S najväčšou pravdepodobnosťou by to však malo negatívne dôsledky na zamestnanosť na Slovensku a na fungovanie firiem, aj keď by to asi bola len dočasná otázka, kým by sa firmy naučili využívať ďalšie mechanizmy flexibility pracovníkov, ktoré dnes Zákonník práce umožňuje," povedal.

Predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) poukázal na úpravu agentúrneho zamestnávania v európskom práve, preto by ho podľa neho zrejme nebolo možné zrušiť. Je presvedčený, že novela prenosom zodpovednosti posúva ochranu práv zamestnancov ešte ďalej ako doteraz.

"Všetky práva a nároky, hlavne finančné, ktoré si môže zamestnanec uplatňovať, už nebudú voči tej zaniknutej firme, ktorá si zrazu povie, že odchádza z trhu, ale voči užívateľskému zamestnávateľovi," zdôvodnil.

Ondruš dodal, že pri správnom nastavení regulačného rámca a dôslednom vynucovaní jeho dodržiavania môžu byť agentúry dočasného zamestnávania prínosom tak, ako je to dnes v mnohých krajinách západnej Európy.

"Ak agentúry naozaj pomáhajú užívateľskému zamestnávateľovi nájsť zamestnanca a dodržiavajú princípy rovnakého zaobchádzania, môžu mať aj pozitívny vplyv na pracovný trh, môžu pomáhať dopĺňať fungovanie úradov práce," zhodnotil.

Zároveň vyčíslil, že v súčasnosti agentúry v SR takto zamestnávajú približne 50.000 až 70.000 ľudí.

Viac o téme: Domáce Zákonník práce Agentúrne zamestnávanie Zamestnávanie ľudí Branislav ondruš
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy