Odvody za pracujúcich dôchodcov. Návod, ako platiť zdravotné a sociálne poistenie

Zdravotné poistenie sa vzťahuje len na dôchodcov v pracovnom pomere.Zdravotné poistenie sa vzťahuje len na dôchodcov v pracovnom pomere. Zdroj: thinkstock.com

Dôchodca môže byť zamestnaní na trvalý pracovný pomer alebo môže pracovať na dohodu. V prvom prípade za neho zamestnávateľ odvádza zdravotné poistenie, v druhom prípade odvody neodvádza. Odlišná situácia nastáva v prípade sociálneho poistenia. Dôchodca, ktorý poberá predčasný starobný dôchodok nemôže súčasne aj pracovať. V opačnom prípade by o dôchodok prišiel.

 

 

Zdravotné poistenie

Zamestnávatelia platia do zdravotných poisťovní poistné za zamestnaných dôchodcov rovnako ako za ostatných zamestnancov, teda len z príjmov z pracovného pomeru, ak ich zamestnávajú na základe pracovnej zmluvy. Za dohodárov poistné neodvádzajú.

"Zamestnávateľ vypočíta, vykáže a zaplatí preddavok na poistné štandardne. Z príjmov z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, teda z dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, poberatelia dôchodkov poistné neplatia a ani zamestnávateľ za nich nevykazuje preddavky," priblížila Monika Šimunová zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Zamestnávateľ je povinný nahlásiť vznik zamestnania za zamestnanca príslušnej zdravotnej poisťovni do ôsmich pracovných dní. Týka sa to aj prípadov, kedy zamestná starobného dôchodcu.

"Povinný je vypočítať preddavok na poistné, riadne a včas platiť a odvádzať preddavky a vykazovať poistné zdravotnej poisťovni. Preddavok vypočíta z dosiahnutého príjmu v danom mesiaci príslušnou sadzbou poistného. Tá je určená pre zamestnanca vo výške 4 %, 2 % v prípade, že je ňou osoba so zníženou sadzbou poistného a vo výške 10 % pre zamestnávateľa, alebo 5 % ak ide o zamestnanca so zníženou sadzbou poistného," doplnila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) Eva Ravingerová. Nárok na zníženú sadzbu majú zdravotne ťažko postihnuté osoby.

Minimálny preddavok nie je určený. Maximálne sa platí z päťnásobku priemernej mesačnej mzdy.

"Pre rok 2014 je to suma 4025 eur, maximálne z tejto sumy odvedie zamestnávateľ mesačný preddavok na poistné príslušnou sadzbou poistného," spresnila hovorkyňa VŠZP.

Pripomenula, že zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh zamestnania, povinného dôchodkového poistenia a poberania predčasného starobného dôchodku.

"V prípade, že by sa takýto poistenec zamestnal, stráca nárok na poberanie predčasného starobného dôchodku. Z pohľadu zdravotnej poisťovne nemá oznamovaciu povinnosť, vznik zamestnania za neho oznámi zamestnávateľ a zánik poberania predčasného starobného dôchodku Sociálna poisťovňa," doplnila Ravingerová.

Sociálne poistenie

Ľudia s priznaným starobným alebo predčasným dôchodkom oproti ostatným zamestnancom na Slovensku neplatia do Sociálnej poisťovne poistné na invalidné poistenie (3 %), a ani na poistenie v nezamestnanosti (1 %). Rovnako ani ich zamestnávateľ, ktorý z ich hrubej mzdy odvedie o 4 % menej, než za ostatných zamestnancov. Zamestnávateľ aj zamestnanec odvádzajú poistné z reálneho vymeriavacieho základu - hrubej mzdy, ktorý zamestnanec v danom mesiaci dosiahne.

"Starobný alebo predčasný starobný dôchodca, ktorý je zamestnaný na pracovný pomer, teda na základe pracovnej zmluvy, platí na nemocenské poistenie (1,4 %) a na starobné (4 %) z vymeriavacieho základu, teda z hrubej mzdy. Poistné za neho odvádza zamestnávateľ. Zároveň je povinný platiť za neho nemocenské poistenie (1,4 %), starobné (14 %), úrazové (0,8 %), do rezervného fondu solidarity (4,75 %) a na garančné poistenie (0,25 %)," informoval hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder.

Pokiaľ sa starobný dôchodca zamestná na dohodu, z odmeny bude platiť len na starobné poistenie (4 %). Zamestnávateľ bude platiť starobné poistenie 14 %, do rezervného fondu 4,75 %, na úrazové poistenie 0,8 % a garančné poistenie 0,25 %.

Ak sa na dohodu zamestná osoba s priznaným predčasným starobným dôchodkom a na jej základe bude mať pravidelný mesačný príjem, bude platiť z dohodnutej odmeny na starobné poistenie (4 %) a aj poistné na nemocenské poistenie (1,4 %). Zamestnávateľ bude platiť rovnako, ako keby pracoval na základe pracovnej zmluvy, celkom 21,20 % z dohodnutej odmeny. Pokiaľ by mal podľa dohody nepravidelný príjem, bude platiť len 4 % z dohodnutej odmeny na starobné poistenie on a zamestnávateľ za neho odvedie celkom 19,8 % (na starobné poistenie 14%, do rezervného fondu 4,75 %, na úrazové poistenie 0,8 % a do garančného fondu 0,25 %).

Zamestnancov aj dohodárov prihlasuje do Sociálnej poisťovne zamestnávateľ.

"Predčasný starobný dôchodca nemôže súčasne poberať predčasný starobný dôchodok a pracovať, od 1.  1. 2013 ani na dohodu. Uzatvorením pracovného pomeru alebo dohody bude výplata jeho predčasného starobného dôchodku pozastavená," upozornil hovorca SP.

Viac o téme: Domáce Dôchodca Dôchodok Dôchodci Zdravotné poistenie Sociálne poistenie Zdravotka Sociálku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy