Konkurz firmy neznamená automatické prepúšťanie zamestnancov

Konkurz firmy neznamená automatické prepúšťanie zamestnancov.Konkurz firmy neznamená automatické prepúšťanie zamestnancov. Zdroj: thinkstock.com

Je na rozhodnutí zamestnávateľa, či ponechá pracovné miesta, v prípade, ak je jeho firma v konkurze. V tomto čase však musí byť schopný uhrádzať novovzniknuté pohľadávky z pracovných nárokov.

V konkurze môže a nemusí dôjsť k rušeniu pracovných miest. Uviedol Róbert Havlát, advokát z advokátskej kancelárie Havlát & Partners, v súvislosti s prípadmi, kedy súdy vyhlásia konkurz v spoločnosti, v ktorej sa predtým viedlo reštrukturalizačné konanie.

"V reštrukturalizačnom konaní zväčša nedochádza k rušeniu pracovných miest, zákon o konkurze a reštrukturalizácii pracovnoprávne riešenia dlžníkovi ani neukladá. Je na ňom, aké opatrenia použije na vyrovnanie sa s vlastnou krízou. Musí však počas konania byť schopný uhrádzať novovznikajúce pohľadávky z pracovných nárokov, inak nespĺňa podmienky konania a veritelia môžu iniciovať zmenu na konkurzné konanie," povedal Havlát.

Ani konkurz, ako doplnil, neznamená automatické prepúšťanie zamestnancov.

"Môže aj nemusí dôjsť k rušeniu pracovným miest. V prípade, že správca konkurznej podstaty hodnotí možnosť pokračovať v prevádzkovaní podniku po vyhlásení konkurzu a následne v rámci speňažovania majetku predá časť alebo celý podnik, môže tak urobiť a predať ho spolu so zamestnancami, realizuje sa to zmluvou o predaji podniku. Samozrejme, že na kupujúceho prechádzajú zo záväzkov súvisiacich s podnikom len záväzky, ktoré vznikli v súvislosti s prevádzkovaním podniku po vyhlásení konkurzu, to znamená aj pracovnoprávne zmluvy, ktoré uzatvoril, alebo si ponechal správca," objasnil Havlát.

Inak správca musí dať zamestnancom výpoveď v zmysle príslušných ustanovení Zákonníka práce. Advokát upozornil, že urobiť tak musí v čo najskoršom možnom termíne.

"Konkurzné konanie je hospodárnym konaním pri minimalizovaní nákladov, aj mzdových - napríklad aj vzhľadom na nároky zamestnancov na odstupné, a maximalizovaní speňažovaného majetku," konštatoval advokát.

"Pri likvidácií obchodnej spoločnosti a výmaze z Obchodného registra dochádza k rušeniu podnikateľského subjektu a tým aj pracovným miest v danej obchodnej spoločnosti," dodal Havlát.

Viac o téme: Domáce Konkurz Firma Zamestnávateľ Zamestnanci Prepúšťanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy