Posvietili sme si na zamestnávateľov. Tu sú ich najväčšie chyby!

Inšpektorát práce odhalil v minulom roku o 1620 priestupkov zamestnávateľov viac ako v roku 2012.Inšpektorát práce odhalil v minulom roku o 1620 priestupkov zamestnávateľov viac ako v roku 2012. Zdroj: thinkstock.com

Nielen zamestnanci, ale aj zamestnávatelia robia chyby. O nich sa však často nehovorí. Zamestnanci upozorňujú na porušovanie zákona väčšinou až po odchode z práce a tak sa priestupky zamestnávateľov naprávajú až oveľa neskôr alebo vôbec.

Počet priestupkov zamestnávateľov voči Zákonníku práce každoročne stúpa. Na Slovensku je 600 tisíc zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú 2,2 milióna zamestnancov. V minulom roku Národný inšpektorát práce zistil viac ako 8 tisíc porušení zákona, pričom ich počet medziročne stúpol takmer o štvrtinu.

Najčastejšie dochádza k porušovaniu zákona na začiatku pracovného pomeru, a to pri stanovení náležitostí pracovnej zmluvy. Ide o paragraf 43 Zákonníka práce, pod ktorý spadá druh práce a jeho stručná charakteristika, miesto výkonu práce, deň nástupu do práce a mzdové podmienky.

„Miesto výkonu práce musí byť presne určené. Ak je napríklad v pracovnej zmluve uvedená Bratislava a zamestnanec opustí mesto, má nárok na cestovné náhrady,“ vysvetľuje Miroslava Skičková, šéfka,,Kobry“ na kontrolu nelegálneho zamestnávania z Národného inšpektorátu práce.

Okrem náležitostí pracovnej zmluvy by sa nemalo zabúdať ani na ďalšie pracovné náležitosti, ako je výplatný termín, pracovný čas, výmera dovolenky a dĺžka výpovednej doby. Ak zamestnávateľ v pracovnej zmluve neuviedol niektoré náležitosti, môže ich doplniť najneskôr do jedného mesiaca od vzniku pracovného pomeru.

Zamestnávatelia robia chyby aj pri evidencii pracovného času, nadčasu alebo nočnej práce. Každý zamestnávateľ je povinný viesť evidenciu pracovného času zamestnanca. Ak napríklad zamestnávateľ umožní zamestnancovi prísť na pracovisko skôr, ako začína jeho pracovná zmena a odísť z neho s istým časovým odstupom po skončení pracovnej zmeny, nemožno evidenciu dochádzky považovať za evidenciu pracovného času.

Ďalšie chyby nastávajú pri skončení pracovného pomeru a pri dohodách o prácach mimo pracovný pomer. Zamestnávatelia uzatvárajú so zamestnancami dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru bez toho, aby si uvedomovali, že musia dodržiavať zákonné obmedzenie na uzatváranie dohôd. Takéto dohody je pritom možné uzatvárať iba výnimočne. K porušeniu zákona dochádza aj pri skončení pracovného pomeru dohodou, kedy zamestnávatelia nevyhotovia dohodu alebo alebo zamestnancovi vydajú iba jedno vyhotovenie dohody. Inšpektorát práce eviduje aj prípady, kedy pri okamžitom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnanca zamestnávatelia neuhradia náhradu mzdy za výpovednú dobu alebo pri skončení pracovného pomeru nevydajú zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní.

Ďalšie porušenia zákona dochádza v týchto prípadoch:

  1. Zabezpečovanie stravovania
    Zamestnávatelia poskytnú stravné lístky v nižšej nominálnej hodnote alebo stravovacie poukážky vydajú spätne až po odpracovaní mesiaca.
  2. Odmeňovanie za prácu
    Zamestnávatelia nepriznajú variabilnú zložku mzdy.
  3. Pracovný čas
    K porušovanie zákona prichádza pri nariadení nočných pracovných zmien, nadčasu alebo práce vo sviatok.
  4. Kontrola zamestnancov
    Zamestnávatelia monitorujú elektronickú poštu alebo telefonické hovory zamestnancov, alebo majú nainštalovaný kamerový systém v priestoroch pracoviska alebo šatní bez toho, aby o kontrolnom mechanizme zamestnancov oboznámili.
  5. Nevyplatenie mzdy
    Ak zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi mzdu neskôr, ako je uvedené v pracovnej zmluve, porušuje tým Zákonník práce. V prípade, že mzdu nevyplatí vôbec, dopúšťa sa trestného činu. K porušeniu zákona dochádza aj pri nevydaní výplatných pások.
  6. Zanedbaná prevencia
    Problémy v oblasti zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sa väčšinou riešia, až keď vzniknú. U zamestnávateľov chýba napríklad manažment BOZP (bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci).

V prípade, že sa na pracovisku porušujú ustanovenia Zákonníka práce, je v prvom rade dôležité zabezpečiť listinné dôkazy. Zamestnanec by mal písomne upovedomiť zamestnávateľa a dožadovať sa svojich práv. Ak nemá iné východisko, môže sa obrátiť na Inšpektorát práce.

„Odporúčame, aby ľudia nepodávali sťažnosti anonymne, ale adresne, aby v organizácii mohla byť vykonaná rýchla náprava,“ hovorí Slavěna Vorobelová, riaditeľka kancelárie GR a kontroly Národného inšpektorátu práce.
 

Viac o téme: Inšpekcia Zákonník práce Zamestnávatelia Chyby Inšpektorát práce Kontrola Národný inšpektorár práce ZP Porušenie zákona
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Národný inšpektorát práce

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy